Ascultă Radio România Regional Live

Olanda a preluat de la Luxemburg președinția rotativă a UE

Olanda a preluat de la Luxemburg președinția rotativă a UE

Publicat de Andrei Cretoiu, 4 ianuarie 2016, 09:30 / actualizat: 7 ianuarie 2016, 22:03

Olanda a preluat oficial vineri, 1 ianuarie, preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, pe care o va asigura până la 30 iunie.

Rolul cheie al președinției olandeze va fi în următoarele 6 luni acela de moderator între cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Guvernul de coaliţie al liberalului Mark Rutte va trebui să găsească soluții de compromis pentru multe dintre problemele cu care se confruntă UE în acest moment.

Migrația și securitatea internațională sunt două din temele extrem de importante de pe agenda europeană în perioada care urmează.

Alte subiecte importante aflate printre prioritățile președinției olandeze vizează energia, creșterea economică și crearea de locuri de muncă prin inovare.

De asemenea, președinția olandeză dorește ca societatea civilă și cetățenii să se simtă conectați cu Uniunea Europeană, astfel încât aceștia să poată urmări modul de lucru al instituțiilor europene.

Referendumul britanic este și el în atenția președinției olandeze pentru că Marea Britanie trebuie să rămână în UE, a declarat recent premierul Mark Rutte.

Referindu-se la temele cele mai arzătoare, criza refugiaților și combaterea terorismului, premierul olandez a pledat pentru cooperare și a arătat că acordul cu Turcia şi întărirea graniţelor externe, în special graniţa Greciei, sunt două elemente cheie în acest proces.

În acest context, prim-ministrul Mark Rutte a promis o președinție pragmatică, focalizată pe rezolvarea problemelor comune:

„Toate acestea trebuie rezolvate în următoarele şase luni, dar nu putem singuri. Avem nevoie de cooperare internaţională europeană şi mi-e teamă că soluţiile nu sunt uşor de găsit. Vă asigur că vom avea o preşedinţie foarte pragmatică.”

În ceea ce priveşte extinderea Spaţiului Schengen, premierul olandez spune că nu este împotriva aderării României şi Bulgariei la spațiul de liberă circulație: „Ne-am bucura dacă cele două ţări ar deveni membre, însă mai întâi vrem să fim siguri că toate condiţiile au fost îndeplinite şi acordurile implementate.”

Pe de altă parte, noul ambasador al Olandei la București Stella Ronner-Grubacic, a arătat, într-un interviu pentru Digi 24, că în acest moment discuțiile pe tema Schengen se pun în termenii menținerii zonei de liberă circulație sau ai reformării ei, astfel încât este greu de conceput că o eventuală extindere a spațiului Schengen ar mai putea fi pusă pe agenda discuțiilor.
Merită menționat că Olanda este una dintre ţările fondatoare ale Uniunii şi a prezidat, până acum, blocul comunitar de 11 ori.
Un prim eveniment sub preşedinţia Olandei va avea loc în 7 ianuarie, când oraşul Amsterdam, unde se vor desfăşura reuniunile ministeriale informale, va fi vizitat de către membrii Colegiului Comisarilor.
La 1 iulie, Olanda va preda preşedinţia rotativă a UE Slovaciei

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Actualitate Europeană vineri, 20 mai 2022, 14:30

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor

24 februarie 2022. Încă din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, valuri de locuitori din ţara vecină au trecut graniţele României prin Vama...

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Poluarea digitală
Actualitate Europeană vineri, 20 mai 2022, 12:00

Poluarea digitală

În lumea digitală, la fel ca în natură, există o cantitate imensă de deșeuri, de la e-mailuri inutile, fișiere și aplicații neutilizate,...

Poluarea digitală
Fast Fashion
Actualitate Europeană vineri, 13 mai 2022, 12:00

Fast Fashion

Înainte de pandemie, Comisia Europeană a identificat textilele drept „categoria de produse prioritare pentru economia ciculară”. Dacă în...

Fast Fashion
Generația Z
Actualitate Europeană joi, 12 mai 2022, 12:00

Generația Z

Pentru unii, Generația Z înseamnă copiii care s-au născut cu tableta în mână, pentru alții, ea este aerul nou din politică, iar pentru o...

Generația Z
Actualitate Europeană duminică, 12 noiembrie 2017, 10:54

24 CHASA – Liberalii: Este îngrijorător că naţionaliştii sunt la putere

„În aproape toate statele din Balcani, liberalii iau parte la actul de guvernare. Ceea ce se întâmplă în Bulgaria este foarte...

24 CHASA – Liberalii: Este îngrijorător că naţionaliştii sunt la putere
Actualitate Europeană luni, 9 octombrie 2017, 15:30

Agenda Parlamentului European, 9-15 octombrie

Principalele teme din agenda Parlamentului European, pentru săptămâna 9-15 octombrie Sistemul de azil din UE / reinstalarea refugiaților....

Agenda Parlamentului European, 9-15 octombrie
Actualitate Europeană vineri, 25 august 2017, 08:09

Ultima săptămână a lunii august, în Parlamentul European

Deputații europeni vor fi la Bruxelles pentru o săptămână de reuniuni în comisiile de specialitate. Printre temele de discuție se vor regăsi...

Ultima săptămână a lunii august, în Parlamentul European
Actualitate Europeană miercuri, 9 august 2017, 10:00

România se numără printre statele cu cele mai tinere mame din Uniunea Europeană

România, Bulgaria şi Ungaria sunt statele din Uniunea Europeană cu cele mai tinere mame, arată datele centralizate de Oficiul European de...

România se numără printre statele cu cele mai tinere mame din Uniunea Europeană
Radio România Regional
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.