În a 10-a zi din prima lună Muharrem a caledarului Islamic, musulmanii din întreaga lume sărbătoresc luna “Aşura”. În tradiţia musulmană denumirea Aşure are la origine cuvântul arab ”Așera„ care înseamnă zece. Anul acesta luna Așure a început la 28 august 2020, în cea de a zecea zi a lunii sfinte Muharrem, conform calendarului islamic. Prepararea desertului Aşure are vechi rădăcini, încă din perioada profetului Noe(Nuh). După potop, Arca a fost acostată la mal, iar cei care se aflau în arcă s-au dus în căutarea hranei. Până s-au întors ei cu hrană, Profetul Noe le-a pregătit o gustare făcută din cerealele rămase pe arcă( un pumn de grâu, un pumn de porumb, un pumn de fasole… etc. Această zi are multe conotații, printre care amintim de ziua a zecea a lunii Muharrem, când Hüsein a căzut erou la Kerbala, această  zi devenind astfel zi de doliu

În cultura religioasă musulmană se spune că, în această zi, Dumnezeu a creat Arhangelii şi Raiul, Cerul şi Pământul, a fost acceptată pocăinţa lui Adam, Moise a salvat poporul lui Israel din robia egipteană, Solomon a devenit rege şi s-a încheiat Potopul lui Noe. Conform tradiţiei profetului Mohammed (Allah să-l binecuvînteze şi să-l miluiască), în această zi, credincioşii ţin post, fac rugăciuni şi prepară acest produs pe care îl împart prietenilor, rudelor, vecinilor şi celor nevoiaşi.

Astfel, sămbâta pe 29 august 2020, la inițiativa doamnei prof. Narciz Amza, comunitatea tătară alături din Eforie Nord, s-au reunit în curtea geamiei pentru a marca această sărbătoare.

În cadrul evenimentului despre semnificaţia lunii “Aşure” a vorbit domnul Diner Murat, imamul geamiei din Eforie Nord.

Atmosfera de sărbătoare a fost susținută de prezența copiilor de etnie tătară participanți la cursurile de pictură pe apă ”Ebru” sub îndrumarea prof. Aimer Bolat, și la cursurile de matematică susținute de prof. Serfin Genali, cursuri care au debutat pe 23 August 2020, în cadrul școlii de vară. Ocazie cu care, o dată cu debutul sărbătorii Așure, a fost prezentat și vernisajul expoziției de pictura în fața unui public doritor de frumos și iubitor de educație.

La debutul evenimentului prof. Narciz Amza, de la Casa Corpului Didactic din Constanţa şi membră marcată a comunităţii, prin Comitetul de Reorganizare a UDTTMR a transmis următorul mesaj: ”Luna Așure reprezintă pentru comunitatea tătară din Eforie nord un prilej de întâlnire cu rudele și prietenii. Pentru mine și familia mea, este o ocazie extraordinară de a explica vecinilor și cunoscuților noștri semnificația acestui important eveniment din calendarul Islamic.”

La finalul acţiunii toţi invitatii au degustat din desertul Aşure şi preparatele specifice pregătite cu migală de gospodinele tătare, Sebia Nurla, Chiamiran Salim, Sema Memet și Camer Karakoci, dar au descoperit şi poveşti legate de această sărbătoare şi mai ales despre principii solide, despre valori, despre oameni, despre dragoste de țară, pentru că ceea ce sărbătorim de fapt în acest an reprezintă recunoștința față de înaintașii noștri, care au reușit să transforme România și statul român în ceea ce este astăzi, o țară, liberă cu care să ne mândrim.

Cei prezenți au respectat condițiile impuse de starea de alertă purtând mască, păstrănd distanțarea socială, folisind dezinfectant, iar temperatura fiecărui participant a fost măsurată la intrarea în curtea geamiei.

Reţeta de preparare a desertului Aşura:

Ingrediente:

1 kg. de arpacaş, 2 kg. zahăr, ½ kg. năut, ½ kg. fasole, ½ kg. stafide, 1 cană de smochine uscate(tăiate mărunt), 1 cană de caise uscate, ½ kg. prune uscate, porumb fiert, 3 mere tăiate mărunt, nuci (tăiate mărunt sau pisate).

Preparare:

Cu o seară înainte se fierbe arpacaşul, fasolea, năutul şi stafidele se lasa la înmuiat tot cu o seară înainte. Toate ingredintele fierete şi răcite se toarnă întrun vas mare şi se amestecă cu apa şi zahărul. înainte de servire se presară nucile pisate sau tăiate. Poftă bună!

Ghiulșen Ismail Iusuf

Radio România Constanta