Sursa foto: Andra Radu

Doare foarte tare atunci când ești înșelat. Chiar dacă se întâmplă o singură dată sau în mod repetat, sentimentul de trădare și pierderea încrederii în celălalt te pot face să suferi extraordinar de mult.

Și nu este vorba numai despre faptul că durerea și lipsa încrederii în partener pot persista foarte mult timp, dar îți pot influența și relațiile viitoare. Și pe măsură ce reușești să treci peste durerea și suferința resimțită, pe măsură ce poți înțelege mai multe despre tine și despre lucrurile care sunt cu adevărat importante în viața ta, poți să înveți din această întâmplare lucruri care te pot ajuta să devii mai puternic, care te pot ajuta să evoluezi foarte mult.

„În primul rând, trebuie să înțelegi un lucru: Nu tu ai cauzat asta. Nimic din ce ai făcut (sau nu ai făcut) nu justifică gestul partenerului de a depăși granițele relației și a te înșela. Dacă acesta este nefericit în relația voastră, dintr-un motiv anume, real sau imaginar, există și alte căi de ieșire, de a depăși această situație. Cea mai simplă este o discuție, asistată eventual de un consilier de cuplu, pe tema sentimentelor și a modalităților de a îmbunătăți relația dintre voi. Faptul că partenerul tău a ales să te înșele nu este vina ta”, explică cunoscutul sexolog Gabriela Marin.

Totuși, ce vei învăța acum, din această relație, te poate ajuta ca această situație să nu se mai repete în viața ta. Sunt câteva greșeli la care poți reflecta dacă le faci sau nu în relațiile tale și pe care atunci când le vei rezolva, sigur vei fi mai puternic.

Repeți aceleași obiceiuri nepotrivite?

„Cele mai întâlnite probleme din copilărie care te pot determina la maturitate să îți alegi greșit partenerii sunt infidelitatea unuia din părinți sau abandonul fizic sau emoțional, care se întâlnește și în alcoolism sau în alte adicții. Aceste impregnări emoționale te pot determina, inconștient, să cauți apropierea față de persoane care fie nu pot, fie nu vor să se atașeze emoțional. Și ca adult, alegi parteneri care sunt predispuși se te înșele sau să te abandoneze într-un mod sau altul. Dacă aceste lucruri îți sună cunoscut, rezolvarea traumelor din trecut te poate ajuta și te poate face să înțelegi ce necesități emoționale ai și ce îți dorești cu adevărat ca adult. Iar acest lucru deschide calea unor relații emoționale armonioase”, explică specialistul în relații de cuplu Gabriela Marin.

Confunzi sexualitatea cu intimitatea romantică?

„Poate că ai un partener care îți face toți prietenii geloși, dar trebuie să te întrebi: „Îi pasă cine sunt eu? Împărtășim aceleași valori, convingeri și experiențe amuzante? Sau mă simt cu adevărat atras/atrasă doar când facem sex?” Dacă ai ezitări să-i vorbești despre visurile tale sau momentele mai puțin plăcute prin care treci, este clar că lipsește acel liant din relație și, eventual, lucrurile nu vor merge bine, fie prin infidelitate, fie prin distanțarea și blocajul emoțional care poate apărea”, declară sexologul Gabriela Marin.

Este necesar să lucrezi la stima de sine?

„Dacă acest lucru îți pare cunoscut, este un moment bun pentru a lua o pauză în relație și pentru a te concentra pe prietenii de calitate și experiențe care te vor face mai puternic/puternică, poate chiar și prin înscrierea într-un grup de suport sau prin participarea la cursuri de dezvoltare personală. Atunci când vei înțelege că ești o persoană bună și meriți tot ce-i mai bun, vei înțelege de asemenea și că există undeva un partener grozav care te poate iubi exact așa cum ești tu”, afirmă psihologul Gabriela Marin.

Ai tendința de a uita de tine în relații?

„Acest fapt este firesc, cu toții procedăm așa la un anumit nivel, dar nu este cazul să ajungem la extrem. Relațiile afective trebuie să îți completeze viața personală, nu să o înlocuiască. Într-o relație trebuie să continui să fii tu însuți, cu propriile interese, dorințe, valori și activități. Deci, atunci când te implici într-o relație, nu trebuie să asculți doar muzica pe care partenerul o ascultă, să vezi doar filmele care îi plac ei/lui, să postezi doar fotografii cu el/ea pe rețelele de socializare, etc.. Dacă totul este despre partener în această relație, vei începe să te simți sufocat/ă și, în această situație, lucrurile se înrăutățesc”, este de părere sexologul Gabriela Marin.

Îți este teamă de singurătate?

Dacă ai tendința de a intra într-o nouă relație înainte de a trece peste cea dinainte, poate este cazul să petreci ceva timp de calitate cu tine însuți, să te redescoperi, să înveți să te bazezi și pe prieteni pentru sprijin emoțional și să conștientizezi încotro vrei să se îndrepte relațiile tale amoroase.

„Acest lucru poate să pară riscant și dificil, mai ales dacă trăiești cu teama de a rămâne singur pentru totdeauna. Îți garantez, însă, că tocmai încrederea și cunoașterea de sine pe care le capeți ca om singur și independent te vor face foarte atractiv pentru potențiali parteneri care doresc să te iubească așa cum ești. Singur acum, nu înseamnă singur pentru totdeauna”, explică sexologul Gabriela Marin.

Depășirea situației

„Din nou, cel mai important lucru de știut după ce ai fost înșelat sau înșelată este că nu a fost vina ta. Nimic din ce ai făcut sau nu ai făcut nu a cauzat asta. Și este în regulă să simți furie și alte sentimente dureroase. De fapt, este firesc să experimentezi tot soiul de emoții, deci nu te îngrijora, asta face parte din procesul de vindecare emoțională. În loc să te îngrijorezi, vorbește cu prietenii și/sau psihoterapeutul tău despre ceea ce simți, pentru a depăși această traumă emoțională pe care tocmai ai trăit-o”, conchide sexologul Gabriela Marin.