Sursa foto: UNICEF Romania/Facebook

Ziua Universală a Drepturilor Copilului a fost stabilită în 1954 şi este sărbătorită, în fiecare an, la 20 noiembrie, susţinând unitatea internaţională, conştientizarea situaţiei copiilor la nivel mondial şi asigurarea bunăstării copiilor.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adresat ţărilor din întreaga lume rugămintea de a organiza, începând cu 1956, un eveniment anual, intitulat Ziua Universală a Copiilor, o zi dedicată copiilor din întreaga lume, o zi prin care drepturile copiilor să fie promovate şi sărbătorite.

Cinci ani mai târziu, la 20 noiembrie 1959, Adunarea Generală a ONU adopta Declaraţia pentru Drepturile Copiilor, care defineşte drepturile copilului la protecţie, educaţie, îngrijire a sănătăţii, adăpost şi o alimentaţie potrivită. La aceeaşi dată, în 1989, Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia pentru Drepturile Copiilor.

La 11 decembrie 1946, Adunarea Generală a ONU a înfiinţat UNICEF (Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii), cu scopul susţinerii copiilor din întreaga lume. La acel moment, scopul său a fost acela de a furniza ajutoare de urgenţă, constând în alimente, haine şi produse medicale copiilor din Europa, care se confruntau cu foametea şi bolile, în urma celui de-al Doilea Război Mondial.

UNICEF este activă în 190 de ţări şi teritorii, priorităţile sale fiind direcţionate pe următoarele segmente: supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor, protecţie şi incluziune socială, educaţie, ajutor de urgenţă şi acţiuni umanitare.

În 1959, a fost adoptată Declaraţia pentru Drepturile Copilului, în care se recunoşteau, printre altele, dreptul copiilor la educaţie, la joc, la un mediu de sprijin şi la îngrijirea sănătăţii.

În 1979, pentru a marca împlinirea a 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei pentru Drepturile Copilului, Adunarea Generală a ONU a declarat acest an drept Anul Internaţional al Copilului, UNICEF având rolul principal.

Raportul lansat de UNICEF la 18 noiembrie 2019, „The Convention on the Rights of the Child at a Crossroads”, notează că în cei 30 de ani, rata mortalităţii la nivel global în ultimele trei decenii, a scăzut cu aproximativ 60%, proporţia copiilor de vârstă şcolară care nu merg la şcoală a scăzut de la 18% la 6%.

Totodată, aminteşte că principiile după care funcţionează Convenţia privind Drepturile Copilului – nediscriminarea, interesul superior al copilului primează, dreptul la viaţă, la supravieţuire şi dezvoltare, dreptul de participare – au influenţat numeroase constituţii, legi, politici şi practici globale.

Au rămas însă o serie de inechităţi care încalcă drepturile copiilor, şi anume: 262 de milioane de copii şi tineri din întreaga lume nu merg la şcoală, 650 de milioane de fete şi tinere sunt căsătorite înainte de a împlini vârsta de 18 ani, 1 din 4 copii vor locui până în 2040 în zone în care resursele de apă sunt limitate.

„Au fost obţinute succese impresionante pentru copii în ultimele trei decenii, întrucât din ce în ce mai mulţi au o viaţă mai lungă, mai bună şi mai sănătoasă. Cu toate acestea, şansele continuă să fie împotriva celor mai săraci şi a celor mai vulnerabil. Pe lângă provocările persistente ridicate de sănătate, nutriţie şi educaţie, copiii trebuie să facă, astăzi, faţă unor noi ameninţări precum schimbările climatice, abuzul online şi cyberbullying-ul. Doar cu inovaţie, noi tehnologii, voinţă politică şi resurse sporite, vom contribui la transpunerea viziunii Convenţiei privind Drepturile Copilului într-o realitate pentru toţi copiii de pretutindeni.”, a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.

În contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, UNICEF în România lansează o invitație cadrelor didactice și elevilor din România de a se alătura inițiativei globale „Cea mai mare lecție din lume”, organizând, în perioada 20-22 noiembrie, o oră de educație despre drepturile copilului.

Obiectivele lecției sunt inițierea elevilor în înțelegerea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, a legăturii dintre Convenție și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, discutarea unei lumi în care toate drepturile copiilor sunt respectate, reafirmarea drepturilor celor mici și organizarea de acțiuni cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului.

În acest an, în cadrul celei mai mari lecții din lume, copiii sunt încurajați să își imagineze o lume în care toate drepturile lor sunt respectate și în care le este asigurat un viitor sustenabil. Prin intermediul discuțiilor și activităților, elevii vor înțelege mai bine drepturile copiilor, fiind încurajați să identifice acțiuni concrete pe care le pot implementa pentru ca drepturile copilului să devină o realitate în viețile lor și în comunitățile în care trăiesc: #pentrufiecarecopil, fiecare drept.