Musulmanii au celebrat în noaptea de 8 noiembrie Mevlid Kandili sau noaptea naşterii Profetului Muhammed (PbuH). Conform calendarului islamic Mevlid Kandili sau Noaptea Naşterii Profetului Muhammed este prima dintre cele cinci nopţi luminate pentru musulmani. Deoarece acest calendar este calculat în raport cu mișcarea de revoluție a Lunii în jurul Pământului datele de celebrare a nopților de Kandil diferă, anual.

Cele cinci nopți luminate sfinte Kandil sunt: Mevlid Kandili – nașterea Profetului Muhammed, Regaip Kandili – Noaptea conceperii Profetului, Miraç Kandili – Ridicarea la Cer a Profetului Muhammed, Berat Kandili – Noaptea Iertării păcatelor și Kadir Gecesi – Noaptea Revelării Coranului  către Profetul Muhammed.

Mevlid Kandili este marcat în a 12-a noapte din luna Rebiul Evvel a Calendarului Islamic (Calendarul Hegirei), care este prima dintre cele cinci nopţi luminate pentru musulmani şi care sunt denumite Kandili.

Mevlid semnifică „timpul naşterii”. Denumirea de Kandil pentru nopţile sfinte din tradiţia islamică au căpătat o rezonanţă mai puternică în timpul Imperiului Otoman sub domnia Sultanului Selim al II-lea (sec. XVI), atunci când acesta dat ordin ca toate minaretele geamiilor (lăcaşele de cult musulmane) să fie luminate pe parcursul celor 5 nopţi sfinte.

Noaptea Naşterii Profetului Muhammed (PbuH) este celebrată prin slujbe religioase la toate lăcaşele de cult musulman, astfel credincioșii se roagă la moschee sau acasă pentru iertare, se reculeg şi îşi impun să identifice calea corectă de urmat în viaţă.

Sura Al-Ahzab, Versetul 21 din Coranul Cel Sfânt referindu-se la Profet, amintește: ”Ați avut voi în Trimisul lui Allah o pildă frumoasă, pentru cel care nădăjduiește în Allah și în Ziua de Apoi și Îl pomenește pe Allah mereu!”.

În această perioadă gospodinele prepară și le oferă vecinilor, rudelor, prietenilor kandil simidi, nişte covrigei crocanţi, presăraţi cu seminţe de susan, scovergi și helva, un desert tradiţional turcesc preparat din griş sau făină cu tahin.

Ghiulșen I. Ismail

Radio România Constanța