Sursa foto: Andra Radu

Pacienții care suferă de leucemie limfatică acută cu limfocite B în fază avansată ar putea avea acces, de anul viitor, la o terapie revoluționară, o premieră în domeniul cercetării medicale în România.

Colectivul de cercetători de la OncoGen Timișoara, unitate medicală publică, a reușit să pună la punct o tehnologie care are rezultate foarte bune în tratarea acestei boli.

Profesor doctor Virgil Păunescu, coordonatorul proiectului, spune că rezultatele obținute până acum în România permit trecerea în faza următoare, și anume producerea celulelor imune modificate genetic, în vederea tratamentului pacienților care nu mai au nicio șansă terapeutică.

Pacienți care, în momentul de față, nu răspund la tratament, nu au nicio șansă de supraviețuire, pentru că tratamentul disponibil în Statele Unite este între 500 și 800.000 de dolari, iar în Uniunea Europeană începe de la 350.000 de euro, fără complicații și spitalizare.

Proiectul se derulează în colaborare cu Universitatea Tehnică din Dresda și Universitatea Goethe din Frankfurt și are un buget de două milioane de euro.