Născută în 1951 la Turda, într-o familie cu doi copii, Margareta David a îmbrăţişat pasiunea pentru pictură încă de la o vârstă fragedă. La 12 ani avea prima sa expoziţie la şcoala unde invăţa, pentru ca mai apoi să fie remarcată de profesori şi îndrumată să urmeze cursurile Şcolii Populare de Artă din Turda.

Cursurile liceale l-a terminat la Turda, iar apoi şi-a îndreptat paşii către Facultatea de Medicină din Cluj, pe care deşi nu a absolvit-o din cauza problemelor de acasă, artistei, cariera de medic i-a rămas în suflet. Poate de aici vine şi cromatica deosebită pe care Margareta David o imbrăţişează în picturile sale.

Un doctor de suflete…aşa îi place să creadă că ar fi fost daca ar fi ajuns medic însă, viaţa a purtat-o pe alte cărări şi a ajuns specialist chimist în cianuri. Meserie căreia i s-a dedicat până la pensionare.

Deşi îşi iubeşte ţara nespus, în 2003 alături de soţul domniei sale a hotărăt să plece in Italia, unde s-au stabilit definitiv.

Prima expozitie personală la ARCUB

“Emoţie în mii de culori”, a reprezentat un ciclu pictural inaugurat de Margareta David şi gândit special pentru expoziţia din 29 martie 2016 de la Bucureşti.

Emblematic, titlul, a exprimat dorinţa pictorul de a fi captiv şi de a le declara supunere necondiţionată lucrărilor sale.

Opera pictoriţei Marga David este străbătută de un realism încărcat de spiritualitate, seriozitate, refuz constructiv faţă de abstract, această expoziţie de la Bucureşti adăugând nucleului iniţial alte valenţe şi forme.

Alături de flori, în expoziţia din 2016 s-au regăsit peisaje, portrete, compoziţii cu personaje, case, interioare şi naturi statice.

Potrivit propriilor mărturisiri, pentru Margareta David “În pictură contează ecoul culorii dar şi culoarea ecoului”.

Genova, SATURA Art Gallery – I colori dell’ emozione!

Picturile realizate de Margareta David in decursul anilor ce au urmat, au fost prezentate de curând publicului genovez, pe 12 octombrie, la SATURA Art Gallery din Genova.

Inspirate de ceea ce ea vede dincolo de natură: planurile ascunse ale mirificelor jocuri de culori şi lumini ce dezvăluie o lume astrală unde culorile vii explodează în jocuri de mii de nuanţe, lucrările au dorit să exprime totodată frumuseţea în simplitatea ei.

Forţa sa creativă reprezintă o căutare constantă a unui contact viu, fizic și puternic cu pictura, existând alegerea de a fi „neconform” cu regulile și etichetele obișnuite.

Margareta David este lipsită de filtre, este spontană în lucrările sale şi se dedica acestora prin alegerea unui limbaj pictural neobişnuit pentru un artist.

În cea mai reală măsură a termenului, Margareta David sau Margot, aşa cum o alintă prietenii, are expertiza unui artist antrenat pentru o pictură care să depășească fiecare graniță, fiecare barieră coloristica sau de percepţie.

Fiecare lucrare prezentată în galleria Satura din Genova, reprezintă o istorie petrecută din viaţa sa, un nucleu ca un sistem unic și organic de vase comunicante. Este o pânză la care artista este conectată permanent, personalitatea ei fiind aceea a unei femei implicate emoţional în lucrările sale.

Expoziţia, se dezvăluie publicului mai mult decât metaforic, fiind axată pe modul intruziv de afirmare, expresionistă.  Un expresionism, unde se produce descompunerea cromatică comună, fără mediere la implicarea artistului într-un tablou puternic, o condiționare psihică, unde fiecare flash de raționament este lansat pe linia efectului fizic.

Starea Margaretei David este o stare de cercetare a percepției vizuale în care nu există un gest înfundat, ci mai degrabă un dinamism infinit curățat de orice logică similară criteriilor de limitare a spațialității.

„I COLORI DELL’EMOZIONE”, expoziţia personală de pictură a Margaretei David este deschisă publicului până pe data de 23 octombrie, între orele 9:30–13:00  şi 15:00–19:00, iar sâmbătă între orele 15:00–19:00,  la SATURA Palazzo Stella din Genova.