Asociația „Agiacai Saladin” din Constanța susține un eveniment editorial deosebit, este vorba de o nouă apariţie editorială a prof. univ. dr. Tasin Gemil – „Pe drumurile istoriei”. Lansarea de carte „Pe drumurile istoriei”  va avea loc în data de 20 octombrie 2019, de la ora: 11.00, la Hotel Aurora din Mamaia.

Evenimentul editorial se află în premieră la Constanța și va fi moderată de conf. univ. dr. Denis Ibadula, co-președinte Asociația „Agiacai Saladin” și prof. Narciz Amza, metodist la Casa Corpului Didactic din Constanța, invitați sunt: prof. univ. dr. Stoica Lascu, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, prof. Vicențiu Armand Dascălu, gazda și inițiatoarea manifestării editoriale este Meryem Mambet, președinte al Asociației „Agiacai Saladin”.

Prof. univ. dr. Tasin Gemil fiu al Medgidiei, o remarcabilă personalitate al Dobrogei, primul deputat al comunității tătare de după Revoluția din 1989 și primul ambasador al României de etnie turco-tătară în Azerbaidjan și Turkmenistan, propune cititorilor și iubitorilor de istorie un titlu interesant şi o nouă abordare a unor aspecte istorice trăite sau nu de domnia sa. Cele două volume „Pe drumurile istoriei“ a apărut la Editura Presa Universitară Clujeană (2019) şi cuprinde două volume: vol. I (690 pp)  şi vol. II (498 pp). Volumele se prezintă sub forma unor convorbiri cu prof. univ. dr. Tasin Gemil, realizate de regretatul Virgil Coman, Vasile Soare, Adina Fodor, Laura Cornea şi Melek Fetisleam.

Lucrarea beneficiază de cuvântul-înainte al fostului preşedinte el României Emil Constantinescu, iar prefaţa este semnată de acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române şi rector al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Aşa cum spune şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, în cuvântul înainte al volumului, cartea este greu de încadrat în anumite tipare, putând fi în acelaşi timp o carte de memorii, o culegere de interviuri, o lucrare ştiinţifică, un raport diplomatic sau un eseu istoric. Ea întruneşte elementele complexe de activitate şi personalitate ale autorului. Este pentru prima oară când comunitatea tătară din România, este analizată din interiorul ei și prezentată în coordonatele reale ale evoluției sale din ultimul secol și jumătate.

Cele două volume reprezintă rodul unei munci de coordonare complex cu eforturi mari de prof.univ.dr. Tasin Gemil, este povestea unei vieți, dedicate cunoașterii, științei, dovadă că deopotrivă aceste volume reprezintă documente şi instrumente, cu valoare de unicat.
Relatarea cuprinde o perioadă de peste 70 de ani, începând din anii instaurării regimului communist în România și până în zilele noastre, dar și cu incursiuni dese în alte timpuri și în alte zone. Viziunea este dinamică și explicit. Este un fragment de istorie românească, dar și de istorie universal, expus-de multe ori, de pe poziții personale-de un istoric, om politic și diplomat român de origine turco-tătară. Cartea este concepută ca o lucrare științifică, fiind susâinută de o bază documentară temeinică, variată și vastă (de peste 15 mii de pagini).
Lucrarea este de natură să contribuie la o mai bună cunoaștere a istoriei recente a României, mai cuseamă în planul istoriei parlamentare și sub aspectul relațiilor internaționale.

Despre istoricul, omul politic și diplomatul român de origine turco-tătară Tasin Gemil

Tasin Gemil este născut în Medgidia este istoric, profesor și om politic român, turcolog, fost deputat în legislatura 1990 – 1992, ales în județul Constanța din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Tasin Gemil a fost vicepreședintele grupului parlamentar de prietenie cu Turcia. A absolvit facultatea de istorie și filozofie de la Universitatea din Iași, unde a obținut ulterior și doctoratul. Tasin Gemil a fost ambasador al României în Azerbaijan (1998-2003) și Turkmenistan (2004-2008). A fost unul din fondatorii UDTTMR și a Univerisității Ovidius din Constanța. În prezent, Tasin Gemil este profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și director al Institului de Turcologie și Studii Central Asiatice din Cluj.

Ghiulșen I.Ismail

Radio România Constanța