Comisia Europeană nu a stabilit încă o dată pentru adoptarea rapoartelor privind Bulgaria și România legat de Mecanismul de Cooperare și Verificare(MCV). Acest lucru a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă de un purtător de cuvânt al Comisiei, ca răspuns la o întrebare, relatează BTA.

Întrebat dacă Comisia Europeană nu întârzie prezentarea rapoartelor din cauza moţiunii programate de guvernul român joi, purtătorul de cuvânt a răspuns negativ. „Comisia Europeană funcționează indiferent de evoluțiile politice din țările UE; suntem gata să prezentăm rapoartele în orice moment, dar nu există o dată pentru adoptarea acestora”, a spus el.

Anul trecut, Bruxelles-ul a menţionat, în ultimul său raport privind Bulgaria, că va evalua progresele înregistrate înainte de sfârșitul acestei luni. Comisia se așteaptă ca, prin aceasta, monitorizarea Bulgariei să ia sfârşit, așa cum este menţionat în raportul din noiembrie 2018.

Comisia Europeană a Ursulei von der Leyen urmează să îşi preia atribuţiile la 1 noiembrie. Cu toate acestea, nu se știe dacă acest lucru nu va fi întârziat, dacă există probleme cu audierile noilor comisari desemnați din România și Ungaria. Candidații de până acum ai acestor ţări au fost respinși de Comisia Juridică din PE, din cauza unui conflict de interese, iar acum un purtător de cuvânt al CE a anunțat că Von der Leyen nu a primit încă propuneri oficiale din partea guvernelor maghiar și român pentru noi comisari europeni.

Pentru a preveni apariția unor probleme legate de statul de drept, Comisia Juncker a decis să creeze un ciclu de revizuire a principiilor statului de drept, care să includă un raport anual privind supremaţia legii şi să cuprindă toate statele membre UE.