Sursa foto: Andra Radu

Balenele drepte din Atlanticul de Nord își adaptează comunicarea pentru a-și proteja bebelușii de potențialii prădători, precum orcii și unii rechini, potrivit unui studiu publicat miercuri. Este vorba despre o comunicare mai discretă.

Conform unor studii, la nașterea bebelușilor, mamele din această specie emit semnale mai slabe decât femelele în gestaţie sau puii mai mari.

„Acest lucru sugerează că balenele drepte folosesc disimularea acustică atunci când bebelușii lor sunt cei mai vulnerabili la prădători”, în primele trei luni, scriu autorii.

Observațiile lor sunt în concordanță cu studiile efectuate pe balenele cu cocoașă și balenele drepte australe.

„Semnalele de amplitudine mai mică ar putea minimaliza riscul de detectare (de către prădători), permițând în același timp comunicarea mamă-pui”, estimează oamenii de știință.

Semnalele mai slabe ar putea fi detectate pe o rază de aproximativ 100 de metri față de 1 km pentru semnalele mai puternice, emise de obicei.

Cu o populație totală în jur de 500 de indivizi, balenele drepte din Atlanticul de Nord sunt o specie pe cale de dispariție. La fel ca alte tipuri de balene (grupul misticete), mortalitatea adultă este scăzută, orcii fiind singurii lor prădători. În schimb, cea a bebelușilor, care pot cădea pradă nu numai orcilor, ci și unor rechini, este mult mai mare.