Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, anul acesta comunitatea noastră a fost reprezentată la Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi (ITO) de către tinerii Marc Toszeczki, Vasile Martin şi Alin Ciotea, însoţiţi de părintele Visarion.

Evenimentul s-a desfăşurat în inima Băniei, la Craiova, în perioada 5–8 septembrie.

Delegaţia noastră, în drum spre Craiova, a făcut şi un mic pelerinaj, poposind şi rugându-se la Catedrala din Caransebeş, la mănăstirile Piatra Scrisă şi Sfântul Ilie, de pe Muntele Mic, din Episcopia Caransebeşului, dar şi la mănăstirile Sfânta Ana şi Vodiţa, din Episcopia Severinului şi Strehaiei.

În seara zilei de joi, 5 septembrie, în Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova, a avut loc deschiderea oficială a întâlnirii. La festivitatea de deschidere, printre alte oficialităţi, au participat şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, precum şi ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei şi gazda evenimentului.

 

După intonarea imnului României a avut loc prezentarea delegaţiilor. Delegaţia noastră a mers înaintea oficialităţilor purtând pancarta cu numele Episcopiei pe care o reprezintă, steagul cu stema Eparhiei noastre şi drapelul Ungariei.

După ce toate delegaţiile au fost prezentate, a urmat o slujbă de Te Deum, apoi cuvântările oficialităţilor. Seara s-a terminat cu un concert de muzică populară şi folk.

Ziua următoare a evenimentului a început cu rugăciunile de dimineaţă, apoi tinerii au fost repartizaţi la diferite şcoli şi licee din oraş pentru a participa la workshop-urile „Tinerii în Biserică şi în viaţa comunităţii parohiale”, pregătite pentru acest eveniment. La aceste workshop-uri au interacţionat tineri din diferite părţi ale lumii, căutând să răspundă împreună la cele două întrebări propuse de organizatori: „Care este folosul personal al participării la slujbele bisericeşti?” şi „Cum îmbunătăţim relaţia cu aproapele prin participarea la viaţa comunităţii parohiale?”.

În după-amiaza aceleiaşi zile a avut loc, la Sala Polivalentă din Craiova, conferinţa „Unitate în Duh şi Adevăr. Credinţă, Nădejde, Dragoste”, susţinută de ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. La sfârşitul conferinţei, ÎPS Irineu a răspuns la întrebările adresate de cei din sală şi a făcut un selfie cu tinerii prezenţi la eveniment. Seara, tinerii au mers în procesiune prin oraş, mărturisind astfel credinţa lor ortodoxă şi frumuseţea tinereţii lor. Ziua s-a terminat cu un concert de muzică populară.

Ziua a treia a evenimentului a fost dedicată vizitării bisericilor din oraş, muzeelor şi parcurilor ca apoi, spre seară, tinerii să se bucure de un concert de muzică uşoară.

Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi s-a terminat duminică, 8 septembrie, la Mănăstirea Maglavit. Aici, de dimineaţă, mai mulţi ierarhi au sfinţit biserica mănăstirii, după care s-a săvârşit Sfânta Liturghie. La finalul Sfintei Liturghii, delegaţia Mitropoliei Olteniei a predat torţa ITO, delegaţiei Mitropoliei Banatului, cea care va fi gazda ITO 2020.

La evenimentul de anul acesta au participat peste 4000 de tineri ortodocşi din mai multe ţări, precum: Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Albania, Macedonia, Bulgaria, Germania, Franţa, Belgia, Italia, Franţa, Portugalia, Marea Britanie, Elveţia, Liban, Siria ş.a.

Text și foto: Pr. Visarion Tuderici

(Articol apărut în Foaia românească nr. 40.)