Sursa foto: Andra Radu

Nucile, migdalele, fisticul, alunele de pădure, nucile de Macadamia scad riscul de obezitate şi de apariţie a unor afecţiuni legate de aceasta, informează MedicalXpress.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard au ajuns la aceste concluzii în urma unui studiu la care au participat 51.529 de bărbaţi şi 238.386 de femei.

Starea de sănătate a voluntarilor a fost monitorizată timp de 20 de ani. La fiecare 4 ani, participanţii au furnizat date privind greutatea corporală şi frecvenţa consumului porţiilor de 28 de grame de fructe cu coajă lemnoasă.

A fost evaluat şi nivelul activităţii lor fizice săptămânale, inclusiv mersul pe jos, alergarea, ciclismul, înotul.

S-a demonstrat că un consum frecvent al oricărui fruct cu coajă lemnoasă a fost asociat cu o greutate corporală mai mică.

O jumătate suplimentară dintr-o porţie de astfel de fructe consumate zilnic reduce riscul creşterii în greutate cu 2 kilograme pe o perioadă de 4 ani. O cantitate identică de nuci scade probabilitatea obezităţii cu 15%.

Experţii notează că studiul este observaţional şi nu poate stabili o relaţie cauzală, dar confirmă rezultatele cercetărilor anterioare.

Se consideră că nucile contribuie la consumul unei cantităţi mai mari de energie pentru mestecare, iar conţinutul ridicat de fibre oferă o senzaţie mai mare de saţietate.