Sursa foto: http://www.radiocluj.ro

Tinerii clujeni se vor întâlni astăzi, la ora 16:30 în fața Teatrului Național, de unde vor porni într-un „Marș pentru Climă”.

Mai multe școli și-au anunțat deja prezența în cadrul „Marșului pentru Climă” și în continuare părinții și profesorii, care vor să se alăture individual sau cu clasele lor, sunt încurajați să o facă.

Tinerii își propun ca prin acest demers să atragă atenția opiniei publice clujene, cu privire la riscurile reprezentate de schimbările climatice, precum și pentru a cere decidenților politici locali și naționali să ia măsuri imediate pentru protejarea mediului, reducerea poluării și trecerea la variante mai sustenabile în cazul celor mai poluante industrii din țară.

După marș, aceștia se vor alătura manifestărilor, din cadrul Săptămânii pentru Climă (Global Climate Strike), care vor avea loc vis-a-vis de Prefectură, între orele 17:00 și 19:00.

Programul și spațiul din fața Prefecturii, dedicat comunității clujene, va include:

– Arta Pământului:Un spațiu în care artiști, familii și copii vor putea folosi cretă și alte materiale pentru a crea imagini artistice legate de salvarea planetei.

– Peretele Eco: O instalație mare pe care oamenii își vor putea scrie mesajele lor legate de soluții pentru problemele climatice și ce vor face ei, personal la Cluj, la nivel național și global, pentru a adresa criza climei globale.

– Agenda pentru Cluj: O agendă pentru un viitor verde al Clujului.

Propunerile și ideile participanților, strânse în cadrul evenimentului, vor fi transformate într-o Agendă pentru Cluj. Acestea vor fi apoi transmise primarului orașului într-o întâlnire ulterioară cu acesta.

– Cerc și muzică: Sunt invitați muzicieni de toate vârstele din Cluj să participe în cadrul cercului de muzică și tobe.

– Slam Poetry & Poetry Lecture: Studenții și poeții din Cluj sunt invitați să susțină momente artistice și să îți exprime creativitatea sub forma slam poetry.

– Spațiu de discuții: Va exista un spațiu pentru discuții în care oamenii își pot împărtăși ideile, pot învăța mai multe despre criza climatică și pot găsi împreună soluții.

– Joc Keep Cool: Un joc adresat tuturor, pe teme de mediu, care ajută oamenii să învețe mai multe despre ce putem face pentru a adresa problema schimbărilor climatice.

– Zidul verde: Un zid uman care va fi format de-a lungul Bulevardului 21 Decembrie, la care toți participanții vor putea lua parte.

În aceeași perioadă, acțiuni similare vor avea loc simultan în peste 100 de țări cu ocazia Summitului ONU dedicat schimbărilor climatice, care va avea loc la New York, toate având ca miza informarea, educarea și creșterea nivelului de conștientizare a cetățenilor asupra problemei schimbărilor climatice, precum și necesitatea implicării comunităților locale.