Depresia este o tulburare a dispoziției care provoacă un sentiment persistent de tristețe și pierderea interesului față de activitățile care vă bucurau cândva. Simultan, denumită și tulburare depresivă majoră, aceasta afectează modul în care vă simțiți, vă gândiți și vă comportați și poate duce la o varietate de probleme, atât emoționale, cât și fizice.

S-ar putea să experimentați dificultăți în desfășurrea activităților de zi cu zi și uneori puteți simți că viața nu merită trăită.

Mai puternică decât o tristețe obișnuită, depresia nu este o slăbiciune și nu puteți pur și simplu „să scăpați de ea”.

Anxietatea este răspunsul natural al corpului dvs. la stres, fiind un sentiment de frică sau de teamă în legătură cu evenimente viitoare în viața dumneavoastră.

Prima zi de școală, participarea în cadrul unui interviu de angajare sau situații în care trebuie să țineți o prezentare în public. Toate acestea pot determina majoritatea oamenilor să se simtă temători și stresați.

Dar dacă senzația de anxietate este extremă, durează mai mult de șase luni și interferează cu viața de zi cu zi, puteți experimenta o tulburare de anxietate.

Cercetătorii au stabilit că exercițiile de yoga sunt extrem de eficiente în lupta cu depresia, combaterea anxietății și atacurilor de panică.

Antidepresivele sunt folosite în tratamentul depresiei majore și a altor tulburări de acest gen, dar acestea nu dau rezultate la 10-30% dintre pacienții cu depresie, care nu reacționează la tratamentul cu aceste medicamente sau au avut parte de efecte nedorite. Având în vedere aceste informații, cercetătorii au decis să afle dacă yoga ajută la tratarea depresiei.

Popularitatea exercițiilor yoga a crescut în ultimii ani. Yoga contribuie la reducerea durerilor din zona spatelui și la reducerea stresului la care sunt expuși zilnic oamenii.

S-a constatat că cele mai mai mari beneficii în tratamentul depresiei le are Hatha yoga. Hatha înseamnă „hotarât” sau „puternic”. Hatha yoga se referă la un set de exerciții fizice, cunoscut sub numele de asane sau posturi și exerciții de respirație și meditație. Acestea trebuie urmate cel puțin opt săptămâni pentru a da rezultate, iar simptomele depresiei se reduc considerabil după practicarea lor.

Conectarea între minte, trup și respirație a ajutat persoanele bolnave de depresie să își îndrepte atenția spre conștientizarea prezentului. Practica yoga are drept scop depășirea limitelor corpului.

Hatha yoga arată că scopul vieții fiecărui individ este de a urma călătoria interioară a sufletului. Extrem de eficientă în combaterea depresiei a fost și Bikram yoga dacă este practicată cel puțin de două ori, timp de opt săptămâni.

Cercetătorii consideră că yoga poate reprezenta o variantă alternativă în tratamentul depresiei.

”Putem să vă recomandăm yoga drept o alternativă în corelare cu metodele moderne de tratament. Evident că yoga nu reprezintă un panaceu, dar ținând cont de datele empirice, yoga dispune de un potențial uriaș în lupta împotriva depresiei”, susține cercetătoarea Lindsey Hopkins.