Sursa foto: www.radiomures.ro

„Telefonul Amintirilor” a ajuns la Brașov, la Muzeul „Casa Mureșenilor” și la Casa Memorială „Ștefan Baciu”. Este vorba despre o instalație interactivă, cu două funcții: de redare și înregistrare.

Proiectul este un demers educațional și cultural al unei asociații care promovează patrimoniul național și valorificarea arhivelor de familie.

”Este un proiect destinat generației tinere, care a început în anul 2017, iar primul element pe care l-am creat în acest demers este Telefonul Amintirilor. Telefonul Amintirilor este un telefon vechi, cu disc, cum am avut mulți dintre noi acasă, care are două funcții, una de a asculta sau de a-ți înregistra un mesaj”, a declarat cofondatorul Muzeului Istoriei, Smaranda Pașnicu.

Telefonul cuprinde o selecție de memorii, interviuri și scrisori care redau fragmente din viețile celor care au trăit acum aproape un secol în zona Brașovului și Transilvaniei.

Tasta 1 îți va face legătura cu o selecție de memorii, scrisori și amintiri culese cu grijă: ele redau viața neștiută a oamenilor care încă își mai amintesc viața nefiltrată de istoria scrisă. Un univers deopotrivă familiar și necunoscut nouă, care face legătura între generații.

Tasta 2 îți va face legătura cu tine, cel din viitor: gândește-te la ce nu ai vrea să uiți și îți vom trimite, printr-un link unic, mesajul înregistrat de tine, peste un an.

Una dintre mărturiile care pot fi ascultate este a Ileanei Mărăcinescu care, la 97 de ani, își aducea aminte de vremurile de război.

„Telefonul Amintirilor” a călătorit până acum, ca parte din proiectele Muzeul Memoriei sau alte proiecte culturale, în București, Iași, Craiova, Constanța, Ploiești și Suceava, iar la Braşov este disponibil până în 15 octombrie.