Sursa foto: Andra Radu

Nucile, alunele și migdalele au efecte benefice asupra sănătății. Aceste alimente luptă împotriva colesterolului „rău”, oferă organismului o protecție cardiovasculară, asociată în special cu conținutul lor bogat în omega-3

Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona au monitorizat, timp de doi ani, bărbați și femei în vârstă, majoritatea având hipertensiune ușoară.

Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri:

  • un consum zilnic de nuci pentru unii (15% din consumul de energie),
  • o dieta standard necontrolată pentru alții.

Tensiunea arterială a fost măsurată la intervale regulate, atât în ​​cabinetul medicului, cât și în ambulatoriu. Rezultatul arată o scădere „semnificativă” a tensiunii arteriale în grupul celor care au consumat nuci și nici o modificare a grupului de control.

De menționat că acest efect benefic se referă numai la presiunea sistolică (cifra cea mai mare), fără influență aparentă asupra presiunii diastolice.

„De aici până la a recomanda o dietă bogată în migdale, alune și nuci este doar un pas de făcut, fără dificultăți, deoarece aceste fructe uscate sunt în general apreciate de consumator, care însă poate avea tendința de a abuza, cu riscul de a lua în greutate. Este vorba de doză, iar nucile ar trebui să reprezinte 15% din aportul caloric zilnic”, a spus dr. Philippe Tellier.