În fiecare an, la Camogli, în prima duminică a lunii august, are loc unul dintre cele mai așteptate festivaluri ale verii în Liguria: Stella Maris.

O sărbătoare care animă și colorează unul dintre cele mai populare sate de pe litoral. Acest eveniment camoglies, “Festa della Stella Maris”, cu lumânările colorate așezate pe mare datează din secolul al XV-lea și este un tribut pe care pescarii îl aduc Madonei, ocrotitorul marinarilor, pe care ei îl numesc „Stella di Mare”.

Sărbătoarea Stella Maris are rădăcini foarte vechi. Evenimentul, datând din anii 1400, își are punctul culminant în punerea a mii de lumini (biodegradabile) în mare, aprinse în onoarea Fecioarei Maria.

 

Tradiția spune că, în dimineața primei duminici din luna August, o salva de tun anunţă începerea festei odată cu plecarea Dragunului, o barcă istorică care a făcut faimos oraşul Camogli în toată lumea datorită participării la numeroase treceri. Numele său vine de la Castello della Dragonara, o fortificație construită pentru a proteja orașul. Ambarcaţiunea s-a născut în 1968 din mâinile maestrului Ido Battistoni, care a reușit să construiască o barcă frumoasă de 11 metri, cu 2 pânze și 12 vâsle dintr-o barcă veche. “U Dragün” este un copia lui Sciabecco, o navă veche de pirați. La 1 mai 1969 a avut loc lansarea, urmată de participarea la petrecere.  Toată procesiunea este urmată de bărci de mici dimensiuni, care îl duc pe paroh la altarul Stella Maris de pe Punta Chiappa, unde este sărbătorită Liturghia.

Seara, o mare de stele, strălucind pe suprafața apei, luminând calea bărcilor,  invadează golful Punta Chiappa și plaja din Camogli. Copiii sunt cei care intrând în mare dau drumul acestor “stele”, lumânări mici aprinse și lămpi colorate.

Este o modalitate de a aduce un omagiu Fecioarei Maria care îi protejează pe cei ce navighează pe mări.

În fiecare an, de aproape un secol, comunitatea din Camogli a dedicat o zi întreagă acestei festivităţi și o face în locul care i se potrivește cel mai bine: marea.

Este o tradiție care se reînnoiește în fiecare vară din 1924, când Don Nicolò Lavarello, rectorul bisericii San Nicolò di Capodimonte, a decis să restaureze statuia Madonei. Atunci a fost organizată o procesiune de bărci care, pornind din portul Camogli, a însoțit statuia Madonei Stella del Mare pe locul amenajat special la Punta Chiappa.

Dar originea venerației Stella Maris este mult mai veche: se pierde în secolul al XV-lea, când pescarii simpli din Camogli au început să se bazeze pe ea, astfel încât ieșirile lor pe mare erau profitabile și în siguranță.

Festivalul Stella Maris este un eveniment de suflet pentru toţi locuitorii din Camogli, pentru ca marea curge prin venele fiecăruia. Fiind un eveniment de suflet, dar și participativ, acesta atrage în fiecare an tot mai multe ambarcaţiuni din alte țări aflate pe Riviera.

Când vine noaptea petrecerea oferă un adevarat spectacol datorită torțelor așezate pe bărci și luminilor pe care spectatorii de pe plajă le lasă în curent, dând astfel viață unei mări sugestive.