Moda ţigărilor electronice a devenit un real pericol pentru sănătatea publică, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Ţigara electronică funcţionează cu un sistem electronic care simulează ţigările tradiţionale, scopul principal al fabricării lor fiind să îi ajute pe fumători să renunţe la acest obicei. Cu toate acestea, OMS a avertizat că ţigările electronice sunt vătămătoare pentru sănătate, conţinând lichide care creează dependenţă, cu doze mari de nicotină şi alte substanţe toxice.

Mai multe studii au concluzionat că majoritatea utilizatorilor folosesc în acelaşi timp ţigările electronice şi pe cele tradiţionale.

OMS a avertizat că ţigările electronice au deschis tinerilor o nouă uşă spre dependenţă. Potrivit cifrelor, în lume sunt 1,1 miliarde de fumători convenţionali şi 367 de milioane de fumători de ţigări electronice.

În Spania, de exemplu, sunt peste o jumătate de milion de fumători de ţigări electronice, potrivit Uniunii întreprinzătorilor şi promovatorilor ţigării electronice (UPEV).

Din 2014, când a fost aprobată utilizarea ţigării electronice prin directiva Uniunii Europene, în fiecare an creşte cu 25% numărul fumătorilor de ţigări electronice din Spania.

Utilizarea țigaretelor electronice cu conținut de nicotină are un impact nociv semnificativ asupra funcțiilor vasculare, conform unui studiu publicat recent în revista de specialitate „Vascular Medicine: SAGE Journals”.

Studiul, realizat pe tema efectelor secundare ale utilizării țigărilor electronice, arată că fumătorii ce utilizează țigări electronice au un risc de dezvoltare a bolilor cardiovasculare cel puțin la fel de mare precum fumătorii de țigări obișnuite.

Noile constatări au implicații semnificative asupra înțelegerii efectelor secundare pe termen lung ale utilizării acestor dispozitive pe fondul dependenței de nicotină.