Primăria orașului Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist ”Baladele Deltei” au organizat în perioada 12-14 iunie 2019 ediția a IX-a a Festivalului – concurs Internațional de Interpretare a muzicii populare ”Natalia Șerbănescu”.

Manifestarea artistică de notorietate în arealul festivalurilor de profil s-a dorit a fi o imagine peste timp a dragostei pentru cântecul popular dobrogean a celei ce s-a identificat cu acest spațiul etnofolcloric, Natalia Șerbănescu.

„În semn de prețuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumul artei folclorice, considerăm că este o datorie de onoare a județului Tulcea, pe meleagurile căruia s-a născut, pe care l-a iubit și în care s-a întors și reîntors mereu, să o aducă în neuitare, să arate generațiilor de azi că ceea ce are valoare dăinuie peste timp”, – a declarat maestrul coregraf Ștefan Coman, managerul Ansamblului Artistic Profesionist ”Baladele Deltei”.

Deschiderea concursului către categorii de vârstă a contribuit la catalizarea interesului copiilor, adolescenților și tinerilor de a participa la această competiție.

Juriul festivalului a fost alcătuit din personalități marcante ale vieții folclorice rommânești: Elize Stan, doctor etnomuzicolog și realizator emisiuni la TVR , dr. Maria Tănase Marin, interpret, producător și realizator de emisiuni TV, Eugenia Florea, etnomuzicolog, Daniela Roxana Gibescu, doctor muzicolog la Casa de Discuri „Electrecord” București, Gabriela Rusu – Păsărin, conf. univ. dr. habil., realizator de emisiuni folclorice în structura centrală a Departamentului Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune, Aurelian Croitoru, dirijor în cadrul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele  Deltei”,  Ștefan Coman, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele  Deltei”.

 

 

 

Premiații ediției a IX-a a Festivalului – concurs Internațional de Interpretare a muzicii populare ”Natalia Șerbănescu” au fost:

 Marele premiu și Trofeul Festivalului „Natalia Șerbănescu” – Stelian Păun,  jud. Giurgiu

 

 

Categoria de vârstă 9 – 16 ani – soliști vocali

Premiul I

– Nerea Elena Fieraru, jud. Prahova

– Diana Geogiana Monete, jud. Olt

Premiul II

– Karla Ursu, jud. Iași

– Diana Valentina Nuțu, jud. Brăila

Premiul III

– Florin Sebastian Girel, jud. Constanța

– Maria Beatrice Vlaicu, Ploiești

Premiul Special Radio România Regional

– Ana Baciu, jud. Tulcea

Premiul Special de Popularitate

–Cezara Borcea,jud. Sibiu.

Mențiuni

Viviana Bulugu, jud. Vaslui

Andreea Cristea, jud. Tulcea

Categoria de vârstă 16 – 40 ani – soliști vocali

Premiul I – Gabriel Treteag, jud. Suceava

  • Lorena Minodora Ene, jud. Mehedinți

Premiul II – Cristina Nicoleta Chichiriță, jud. Suceava

Premiul III – Andrei Nicolae Girel, jud. Constanța

Mențiune – Marina Sava, jud. Constanța.

 Premiul Special pentru Interpretare al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”:

Dragoș Vlădeanu, jud. Tulcea

Cristian Andrei Ciaușu, jud. Brăila

Alexandru Ciubotaru, loc. Căușeni, Republica Moldova.

Premiul Radio România Regional în cadrul Proiectului ”10 Festivaluri Naționale de Folclor” a fost acordat, ca având criterii de referință valoarea interpretativă, autenticitatea repertoriului, prezența scenică, tinerei Ana Baciu din județul Tulcea. Un obiectiv esențial al proiectului este și acela de a evidenția repertoriul marilor interpreți preluat de tânăra generație pentru perpetuarea cântecelor care identifică o zonă și un nume de referință din folclorul românesc, în acest context fiind numele Nataliei Șerbănescu.

Pentru ca imaginile transpuse în versurile cântecelor despre Dobrogea și Dunăre să rezoneze cu imaginile mirifice ale Deltei  Dunării, a fost organizată o excursie în inima Deltei, ceea ce a adus un argument în plus pentru susținerea valorile de patrimoniu în această zonă.

 

Foto: arhiva Ansamblului artistic Profesionist ”Baladele Deltei”

A consemnat: Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în cadrul structurii centrale a Departamentului Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune