La invitaţia primarului localităţii  Năvodari Florin Chelaru, o delegatie condusă de primarul localităţii Gemlik-Turcia, Uğur Sertaslan, formată din consilieri locali, oameni de afaceri şi jurnalişti din oraşul Gemlik, a ajuns la Năvodari.

În urmă cu 19 ani cele două localităţi s-au înfrăţit. Schimburile de experienţe dintre două localităţi, se realizează la nivel de oraş sau regiune. Şi aceasta deoarece se pot pune mult mai uşor bazele unor colaborări la nivel cultural, economic, de sănătate sau învăţămînt.

Ca de fiecare dată, membrii delegaţiei turce au fost primiţi de primarul Florin Chelaru, viceprimarul Liliana Mara, dar şi de consilierii locali ai oraşului Năvodari. Aceştia vor participa în această perioadă la „Zilele Oraşului Navodari”.

În prima zi a vizitei oaspeţii turci au vizitat primăria, unde, edilul şi oaspeţii de la Gemlik au discutat despre proiectele derulate în localitatea Năvodari, despre planurile de investiţii pe care administraţia oraşului condusă de Florin Chelaru doreşte să le implementeze la Năvodari, proiecte de care şi oamenii de afaceri din Turcia sunt interesaţi. De asemenea, partea turcă s-a arătat dispusă să sprijine proiectele demarate de municipalitate. Mesajele de prietenie reciproce adresate de cei doi edili, au fost emoţionante, având în vedere că edilul Uğur Sertaslan recent a căştigat alegerile locale pentru primul mandat de primar.

Tot în cadrul întâlnirii oaspeţii i-au înmânat primarului frate de la Năvodari invitaţia oficială de a participa la ediţia a V-a a Festivalului Măslinului, organizat în perioada 30 august – 2 septembrie 2019, la Gemlik.

Cele două delegații turce, însoţite de primarul Florin Chelaru, viceprimarul Liliana Mara şi consilierii locali, au făcut un tur în centrul oraşului, unde edilul le-a prezentat oaspeţilor cele mai însemnate proiecte finalizate, mai apoi, conform tradiţiei musulmane, oaspeţii împreună cu gazdele au participat la slujba religioasă de vineri, oficiată la geamia din localitate.

După amiază cei doi edili au inaugurat noul Skate Park din Năvodari, dedicat tinerilor iubitori și practicanți ai sporturilor extreme. Investiția a fost realizată din fonduri de la bugetul local și cuprinde piste pentru trial, dirt jumping, climbing, bouldering, skate și role. În cadrul evenimentului de deschidere, cei mai talentați tineri în arta graffiti-ului au creat în culori și forme cea mai inedită competiție: Graffiti Wall. Oaspeţii din Gemlik folosindu-se de artă  graffiti-ului au colorat steagul turcesc şi au scris denumirea celor două localităţi înfrăţite.

Localitatea Gemlik din Turcia este o regiune unde livezile de măslini sunt „cât vezi cu ochii”. Gemlik este una din cele mai renumite producătoare de măsline de masă negre şi verzi, dar şi a uleiului.

Programul delegaţiei din Gemlik continuă cu vizitarea vestigiilor istorice şi culturale din Dobrogea.

A consemnat Ghiulşen I. Ismail – Radio România Constanţa