De 39 de ani în slujba ascultătorilor

Cu exact 39 de ani în urmă, la 26 iulie 1980, a fost difuzată în eter de la Szolnok prima emisiune radiofonică în limba română. Era zi de sâmbătă, când ascultătorii puteau auzi următoarele cuvinte: „Aici Radiodifuziunea Ungară, Postul de Radio Szolnok… De la microfon Ştefan Frătean vă zice bun găsit. În primele minute ale programului vom vorbi despre ţelurile, sarcinile emisiunii în limba română, după care Petru Silaghi, secretar general al Uniunii Democratice a Românilor din Ungaria va rosti un cuvînt de salut. În continuare ştiri, informaţii, reportaje alături de revista presei. Din prima emisiune în limba română nu va lipsi nici muzica. Vă dorim distracţie plăcută!”

Acestea au fost cuvintele primului  realizator al programelor noastre radiofonice în limba română,  Ștefan Frătean, cuvinte care au urnit la drum emisiunea radiofonică în urmă cu 39 de ani.

Petru Câmpian l-a invitat domnul Ștefan Frătean la o scurtă convorbire, solicitându-l să-și amintească de începuturi…

 

Astăzi emisiunea „O voce românească” este realizată în Studioul din Seghedin al Radiodifuziunii Ungare din cadrul MTVA și transmisă în eter pe undele medii de 873, respectiv 1188 kHz, dar și prin internet, la adresa https://www.mediaklikk.hu/nemzetisegi-adasok-elo/

A consemnat Iulia Kaupert, redactor coordonator, Radiodifuziunea Ungară MTVA, emisiunile în limba română