Consiliul Județean Gorj, Primăria şi Consiliul  Local  Polovragi, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și ADLPC Polovragi  au organizat în ziua de 19 iulie 2019 prima ediție a Festivalului Național de Folclor ”Cheile Oltețului”.

Într-un loc mirific, cunoscut pentru frumusețile naturii care au făcut din această zonă una dintre cele mai frumoase din țară, iar comuna Polovragi a fost recunoscută drept stațiune turistică având ca obiective Mănăstirea Polovragi și Peștera lui Zamolxe, înființarea acestui festival a avut câteva repere de noutate. Specificul acestui festival concurs este promovarea repertoriului muzical exclusiv pastoral, ceea ce asigură ineditul și primatul acestui festival în contextul festivalurilor naționale de profil.Ocupația tradițională principală a locuitorilor zonei, păstoritul, a fost însoțită de-a lungul vremii cu performarea repertoriului ciobănesc interpretat la fluier și vocal. Readucerea în actualitate a cântecelor care au făcut bucuria generațiilor în comunitățile ciobănești, transmiterea lor prin glasul tinerilor care au crescut în dragoste pentru valorile culturale tradiționale, a fost un alt obiectiv al acestui festival.

Alegerea locului și a perioadei de desfășurare a festivalului nu  fost întâmplătoare: sărbătoarea Sfântului Ilie și nedeia de Sântilie cunoscută în întreaga țară identifică această zonă în calendarul sărbătorilor de peste an. De aceea, perioada de trei zile a sărbătorii a fost marcată de organizatori prin spectacole, parada portului popular și festivalul național concurs.

Și a mai fost un argument important: Ansamblul folcloric „Cheile Oltețului” a împlinit 71 de ani de la înființare, fiind considerat singurul ansamblu folcloric din județul Gorj cu activitate neîntreruptă peste șapte decenii.

Specificul acestui festival concurs fiind prezentarea unui repertoriu muzical exclusiv pastoral, ceea ce asigură ineditul și primatul acestui festival în contextul festivalurilor naționale de profil, a contribuit la catalizarea interesului pentru participare a tinerilor din zonele pastorale limitrofe comunei Polovragi.   În urma evoluției în concurs juriul a acordat următoarele premii:

Marele Premiu – Manasiescu Mălina

Secțiunea soliști vocali:

Premiul I: Șandru Ioana

Premiul al II-lea: Ursu Alina

Premiul al III-lea: Ursu Monica Ileana

Secțiunea soliști instrumentiști

Premiul I: Alevandru Marin (acordeon)

Premiul al II-lea: Gioacă Eduard Marian (saxofon)

Premiul al III-lea: Văduva Florian (fluier)

Premiul special Stelian Florescu

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a acordat, în amintirea regretatului profesor Stelian Florescu, un premiu care poartă numele repurtatului profesor concurentei Manasia Andreea.

Invitat special la această primă ediție a Festivalului Național de Folclor ”Cheile Oltețului” a fost Ansamblul folcloric Profesionist ”Doina Gorjului”.

A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în cadrul structurii centrale a Departamentului Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune