Sistemul RO-ALERT intră, din nou, în testări. Acestea vor avea loc atât în București cât și în Ilfov.

Astăzi se vor face în Sectorul 2 și orașul Otopeni, între orele 10:00 și 12:00. Mâine, testarea va avea loc în intervalul 9:00 – 12:00 în Sectoarele 4 li 5, dar și în Ilfov la Cornetu, Măgurele și Dărăşti.

Apoi testarile vor continua joi în mai multe orașe din Ilfov, iar vineri între 9:00 și 12:00 în Sectoarele 2, 3 și 5.

Activitatea are scopul de a examina functionarea sistemului, prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate in raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone.

Concret, telefoanele configurate pentru recepţia mesajelor RO-ALERT vor primi mesajul TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție”. Modurile de afișare și sunetele de avertizare sunt diferite în funcție de modelele telefoanelor mobile.

Din momentul operaționalizării Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) și până în prezent, au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populației, în situații reale.

Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși), toate aceste situații au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT.

Astfel, populația a fost informată de existența pericolului imediat și a putut adopta măsurile de autoprotecție.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT.

În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT. Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon, de pe portalul www.ro-alert.ro.