Proiectul radiofonic al Departamentului Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune, și-a propus și în acest an promovarea acelor festivaluri de folclor care au câștigat în notorietate și impact la public prin autenticitatea repertoriului, prin calitățile interpretative ale concurenților, prin frumusețea costumelor populare și prin prezența scenică a interpreților.

Festivalul Național ”Lică Militaru” de la Drăgănești – Olt este inedit în peisajul festivalurilor naționale de folclor prin tematica  ceremonialului nunții, nunta reprezentând apogeul existenței, cu momente irepetabile ca trăire emoțională, arhivate pentru toată viața. Festivalul s-a adresat ințial tinerilor și maturilor cunoscători ai repertoriului de nuntă, încercând o reiterare a momentelor de valoare susținute altădată de lăutarii satului, un exponent al lor fiind celebrul Lică Militaru din Drăgăneștii Oltului. Lică Militaru a rămas în memoria colectivă prin repertoriul pe care îl cânta cu pasiunea celui ce dorește să facă nunta o sărbătoare pentru întreg satul. Nonșalanța interpretării, spiritul hâtru și spontaneitatea redării secvențelor de viață puse în cântece circumstanțiale și devenite de referință pentru orice nuntă ce respectă ceremonialul existențial în derulara lui  firească, transmis din generație în generație sub imperativul ”spre a nu se uita, pentru că așa e datina”, au fost argumentele pentru care  Lică Militaru a rămas o prezență dorită la orice nuntă.

Ediția din acest an, în organizarea Consiliului Județean Olt, a Primăriei și Consiliului local Drăgănești – Olt, a Casei de Cultură ”Ileana Constantinescu”, și-a desemnat câștigătorii:

Marele Premiu – Ionuț Cocoș

Secțiunea soliști vocali:

Premiul I – Anișoara Popescu

Premiul al II-lea – Oprea Vasia

Premiul al III-lea – Păun Stelian

Mențiune – Gaciu Cosmin

Secțiunea soliști instrumentiști:

Premiul I – Vârciu Tudor Ciprian (taragot)

Premiul al II-lea – Gaciu Cosmin (cobză)

Premiul al III-lea – Broască Denis (vioară)

Mențiune – Enache Alina (vioară)

Vă oferim Gala laureaților Festivalului de Folclor ”Lică Militaru”, Concurs Național, Ediția a III-a (29-30.05.2019):

Premiul Radio România Regional în cadrul Proiectului ”10 Festivaluri Naționale de Folclor” a fost acordat lui Cosmin Gaciu, o imagine muzicală reprezentativă pentru specificul acestui festival național. Cosmin moștenește pasiunea pentru cobză de la tatăl său, așa cum altădată Lică Militaru a moștenit dragostea pentru cântecele de nuntă de la lăutarii satului și de la tatăl său, și interpretează vocal, acompaniindu-se la cobză, acele cântece care fac bucuria nunții.

Vă oferim secvența acordării premiului din cadrul Galei laureaților Festivalului de Folclor ”Lică Militaru”, 2019 lui Cosmin Gaciu:

A consemnat: Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în cadrul structurii centrale a Departamentului Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune