Se numeşte Cristian Bodnar şi este de loc din Bistrița. Are doar 21 de ani, iar studiile şi le-a terminat la Universitatea Manchester din Marea Britanie, specialitatea Informatică.

Cristian este românul care a câștigat Premiul Nobel Junior pentru Informatică și a primit o medalie de la Michael D. Higgins, președintele Irlandei, pentru performanțele sale în domeniu.

Cercetarea sa intitulată “Text to Image Synthesis” tradusă „De la text la sinteza imaginii” a uimit experții și i-a convins să-i atribuie premiul Global Winner in Computer Science. Cristian a explicat într-un mod foarte simplu cercetarea sa: a rostit sintagma „floare roșie”, iar programul va desena o floare roșie, așa cum este imaginată de cel care a dat comanda.

5000 de lucrări au fost trimise la 25 de categorii în competiție. Fiecare categorie a avut o comisie specială de experți de la Harvard, Cambridge și Yale. Premiul Nobel Junior este cea mai importantă distincție pentru mediul academic.Acesta recunoaște cele mai bune cercetări și, de asemenea, cercetări originale în diferite discipline, cum ar fi artele, știința și umanitatea creativă.

Președintele Irlandei, Michael D. Higgins i-a acordat lui Cristian o medalie pentru contribuția sa la informatică, la o ceremonie de gală specială, în cadrul unui summit de la Dublin, la care au participat câștigători ai Premiului Nobel, dar și oaspeți onorabili, astronauți de la NASA și cercetători.

De asemenea, reprezentanții universităților participă adesea la summit în căutarea unor noi cercetători. Cristian Bodnar a declarat pentru o revistă de presă că în prezent el consideră că Londra este a doua casă, pentru că este cosmopolită, diversă și sofisticată și că momentan nu are de gând să se întoarcă în România.

 

Pentru aceasta vară, Cristian s-a alăturat echipei de la centrul „Google X”.

“Trebuia să fie prima mea vară liberă în patru ani, dar n-a fost să fie. Voi fi alături de google x în timpul verii, centrul de cercetare semi-secret al lui Google din California, pentru a lucra la inteligenţa artificială”, i-a declarat Cristian Bodnar, jurnalistului Dan Boanţă.

A sudiat și a muncit mult, iar acum culege roadele. De aceea, în fiecare zi din viața lui, face ceea ce-i place. Fiind bistrițean, municipalitatea a hotărât că nu poate trece cu vederea realizările lui deosebite şi de aceea Cristian Bodnar va primi premiul de excelență al municipiului Bistrița.