Melanomul este o formă de cancer de piele, cu origine în celulele care produc pigmentul.
De la soare, mai ales, acestea devin anormale, cresc necontrolat și invadează în mod agresiv țesuturile din jur.

Acesta apare în urma creșterii necontrolate a melanocitelor, care se răspândesc în mod anormal în țesuturile vecine. Cu toate că nu este cel mai comun tip de cancer de piele, melanomul este cel mai periculos, cele mai multe decese cauzate de cancerul de piele având la baza melanomul.

Melanocitele sunt celulele care se regăsesc în epiderma și la nivelul foliculilor de par. Acestea sunt celulele care produc și sintetizează melanina, substanța naturală care pigmentează pielea, firele de par, dar și irisul.

Cele mai importante semne de îngrijorare pentru melanom sunt modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei alunițe.

Exista 4 tipuri de melanom:

  • Melanomul superficial – se regăsește în 70% dintre cazurile de melanom și apare, în general, în rândul persoanelor tinere.
  • Melanomul nodular – acest tip de melanom este, în prima fază, invaziv. Această formă de melanom este cea mai agresivă și apare în 10-15% dintre cazuri.
  • Melanomul lentiginos – acesta apare, în prima fază, în stratul superior al pielii. Acest tip de melanom apare în zonele care au fost expuse mai mult la soare.
  • Melanomul lentiginos acral – acesta apare în faza incipientă în stratul exterior al pielii, iar apoi pătrunde mai adânc.

Riscul de apariție a melanomului poate fi redus prin adoptarea unor strategii de prevenire eficiente. Cea mai eficientă metodă de reducere a riscului de apariție a melanomului constă în protejarea pielii de radiațiile UV.

Pentru a reduce riscul de melanom trebuie să ne protejăm pielea de radiațiile solare prin:

  • Limitarea expunerii la soare în intervalul orar 10:00 – 16:00.
  • Aplicarea unei loțiuni cu factor de protecție de minimum 30, zilnic, înainte de fiecare expunere a pielii la soare.
  • Folosirea unor accesorii și articole vestimentare care ne protejează pielea de radiațiile solare.
  • Evitarea solarului cu lămpi UV.

Medicii mai spun că nimic nu protejează 100%.