Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Legea pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Actul normativ a fost reexaminat deoarece fusese declarat parțial neconstituțional. Punctul de pensie va crește gradual de la 1 septembrie.

Inițiatoarea proiectului, Lia Olguta Vasilescu, spune că noua lege elimină nedreptăție din sistem, acordă un ajutor în plus pentru soțul supraviețuitor și prevede ca studiile de masterat să fie considerate vechime în muncă.

Fostul ministru al Muncii a dat, din nou, asigurări că există bani pentru creșterea pensiilor.

„S-a tot discutat că nu există bani. În doi ani de guvernare vorbim despre venituri în plus în PIB și, dacă comparăm că în alți 7 ani de guvernare s-au strâns mai puține venituri, putem înțelege că, dacă înregistrăm venituri mai mari la economie, este normal ca ele să ajungă și la populație”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Reprezentantul USR, Cristian Seidler, a susținut însă că noua lege a pensiilor este doar o farsă.

„Aceasta lege este o farsă. Să-ți propui creșterea punctului de pensie cu 40% înaintea alegerilor, evident că se face în scopuri politice. Bani nu există. Lia Olguța Vasilescu arată, în expunerea de motive, că această lege doar în anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-ați prevăzut în legea asigurărilor sociale. Să folosiți fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensionari este imoral. Nu poți pretinde că reformezi sistemul de pensii, dar să păstrezi pensiile speciale”, a afirmat Cristina Seidler.

Noua lege a pensiilor în sistemul public urmează să fie promulgată de șeful statului.