În trecut, ierburile și mirodeniile erau utulizate ca remediu în medicina populară. Acestea au proprietăți vindecătoare dovedite științific.

Turmenic

Turmericul este folosit în medicina tradițională indiană, ayurveda. Acesta a jucat un rol important ca remediu natural cu un efect puternic purificator și vindecător. Conține până la cinci procente de uleiuri esențiale, cu efecte benefice asupra stomacului și problemelor digestive, conține antioxidanți care protejează celulele, luptă împotriva radicalilor liberi și promovează regenerarea ADN-ului. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii datorită curcuminei și conține antioxidanți eficienți și, astfel, întărește celulele.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că prin consumul de turmeric se poate reduce riscul de apariție a cancerului sau a artritei, scade nivelului de lipide din sânge, are efecte pozitive în ceea ce privește zahărul aflat în organism, mai ales la pacienții diabetici și este benefic împotriva unor boli, cum ar fi Alzheimer.

Schinduf

Planta ajută la reducerea nivelului ridicat de colesterol şi are un efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează parțial proteinei vegetale 4-hidroxi izoleucină, care, printre altele, poate îmbunătăți secreția de insulină.

Un gram de schinduf pe zi poate îmbunătăți nivelurile de zahăr din sânge, în special la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Rozmarin

Rozmarinul este utilizat ca medicament pentru migrenă, reumatism și entorse. Frunzele aromatice de rozmarin acționează ca digestiv și anticonvulsivant, iar uleiurile esențiale stimulează circulația sanguină. Studiile au arătat că rozmarinul are un efect benefic asupra memoriei.digestiei.

Cercetătorii japonezi au atribuit acidului rosmarinic din plantă efecte antialergice semnificative. De asemenea, rozmarinul are proprietăţi antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare.

Scorțișoara

Condimentul este antiinflamator și antimicrobian. De asemenea, conține antioxidanți și poate ajuta la scăderea colesterolului din sânge și a grăsimilor neutre.

Puterea sa deplină se reflectă în efectul asupra nivelului de zahăr din sânge. Scorțișoara poate îmbunătăți şi sensibilitatea la insulină. Scortişoara poate reduce nivelurile de zahăr din sânge la pacienţii cu diabet zaharat cu 10%-29%.

Menta

Menta este deosebit de sănătoasă pentru stomac și intestine, deoarece mentolul și abundenţa de taninuri se dovedesc a fi antispastice şi liniștitoare, acţionând şi asupra durerii musculare.

Ceaiul de menta este adesea folosit pentru problemele de stomac, dar poate provoca și o reacție negativă dacă se consumă prea mult.

Uleiul de mentă are un efect relaxant asupra colonului și ameliorează durerea – în special pentru pacienții cu intestin iritabil. În plus, poate ameliora flatulența.