Festivalul concurs național de interpretare a cântecului popular românesc „Valeria Peter Predescu” , ediția a X-a  s-a desfășurat la Bistrița, în perioada 15- 16 mai 2019.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud au organizat o ediție jubiliară dedicată memoriei marii interprete Valeria Peter-Predescu.

Laureații acestei ediții au fost:

 Marele Premiu și Premiul Radio România Regional – Dorin Adrian Rus (Bistrița-Năsăud)

Premiul I – Florina Sabina Bălan (Bistrița-Năsăud)

Premiul al II-lea – Dan Constantin Vasilescu (Sibiu)

Premiul al II-lea – Silvia Timiș (maramureș)

Premiul al III-lea – Ioana Delia Măgherușan (Bistrița-Năsăud)

Premiul al III-lea –Ionuț Cocoș (Ialomița)

Premiul Special al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud – Diana Maria Crețu (Sibiu)

Premiul ”Valeria Peter Predescu” – Stelian Păun (Giurgiu)

Premiul de popularitate – Alin Eduard Fodorca

Premiu Special – Cristina Maria Farcaș (Mureș)

Premiu Special – Carmen Acatrinei (Neamț)

Premiu Special – Dorinel Gavriluț (Timiș)

Premiu Special – Ionel Roșu (Bihor)

Festivalul-concurs purtând numele nemuritor ”Valeria Peter Predescu” s-a dovedit a fi un succes din două perspective: repertoriul tinerilor interpreți a cuprins și cântece din repertoriul Valeriei Peter Predescu, de unde a rezultat o necesară comparație între manierele de interpretare, și ediția a fost o dulce-aducere aminte a personalității marii interprete prin corelarea evenimentelor din cadrul festivalului cu evocări, lansare de carte despre viața și activitatea interpretei și revitalizarea memoriei afective prin ascultarea cântecelor care aminteau de destinul muzical al Valeriei.

Festivalul concurs național de interpretare a cântecului popular românesc „Valeria Peter Predescu” face parte, pentru a doua oară, din cadrul Proiectului ”10 Festivaluri Naționale de Folclor”, proiect editorial derulat de Societatea Română de Radiodifuziune prin Departamentul Studiourilor Teritoriale. În acest an premiul ”Tineri interpreți de muzică populară” a fost acordat lui Dorin Adrian Rus (Bistrița-Năsăud).

Decizia a fost luată înainte de realizarea clasamentului concurenților, surpriza fiind și mai mare când ierarhia valorică l-a așezat pe primul loc pe Dorin Adrian Rus, acordându-i-se Marele Trofeu al ediției a X-a a festivalului. Criteriile pe baza cărora a fost acordat Premiul Radio România Regional au vizat autenticitatea repertoriului (și Dorin Adrian Rus a excelat prin interpretarea cântecului cel mai drag Valeriei Peter Predescu, cântec care a generat și titlul primului său disc: ”Mândre-s nunțile la noi”) și elementul-surpriză al prezenței scenice: interpretul a purtat steagul de nuntă specific ceremonialului existențial în zona Bistriței.

Domnul Secretar de Stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Alexandru Pugna, inițiatorul festivalului, a evidențiat specificitatea acestui festival în contextul festivalurilor naționale de folclor și și-a exprimat mulțumirea că tradiția este continuată prin manifestări culturale, la care participă generații de purtători de folclor și oameni de cultură care scriu pagini în istoria culturală a zonei.

Vă oferim spre audiție Gala Festivalului concurs național de interpretare a cântecului popular românesc „Valeria Peter Predescu” , ediția a X-a, gală transmisă la Radio România Cluj, postul de radio unde a debutat Valeria Peter Predescu și care a cultivat de-a lungul deceniilor modele culturale incluse în patrimonial cultural românesc :

Momentul acordării Premiului Radio România Regional lui Dorin Adrian Rus (Bistrița-Năsăud):

 

A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în cadrul structurii centrale a Departamentului Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune