Sursa foto: (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

Papa Francisc a tinut o audiență generală în fața a mii de pelerini în Piața San Pietro din Vatican.

Suveranul Pontif a amintit de pelerinajul său în mijlocul poporului român, subliniind întâlnirea avută cu Patriarhul Daniel și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

”A fost o mare bucurie să fiu un pelerin în România. Am avut bucuria de a trăi un moment privilegiat al relațiilor frățești dintre biserici. În România, cea mai mare parte a creștinilor aparțin Bisericii Ortodoxe, conduse în momentul de față de Patriarhul Daniel, care este ca un frate al meu”, a spus Papa Francisc, la Vatican.

Sanctitatea Sa a vorbit și despre momentul în care a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în Catedrala Mântuirii Neamului.

”A fost un moment de extraordinară valoare simbolică, pentru că rugăciunea „Tatăl Nostru” este prin excelență un patrimoniu comun al tuturor botezaților. Am recitat-o înainte noi, catolicii, în latină și apoi ortodocșii în limba română, pentru a semnifica unitatea care nu înlătură diversitățile legitime”, a spus Papa Francisc.

Suveranul Pontif a amintit și de cele trei festivități ale Sfintei Liturghii care s-au încheiat cu beatificarea a 7 episcopi greco-catolici: ”Unul dintre acești noi fericiți, Iuliu Hossu, a scris în timpul prigoanei: „Dumnezeu ne-a trimis acest întuneric al suferinței ca să dăm iertare și să ne rugăm pentru convertirea tuturor.” Gândindu-mă la suferințele imense la care au fost supuși, aceste cuvinte mi se par un adevărat miracol. Cu totul și cu totul intens a fost trăită de mine întâlnirea cu tinerii și cu familiile de la Iași. Vechea cetate și, important, centrul cultural – răscruce între Occident și Orient. Un loc care deschide căi noi pentru a merge împreună, în bucuria diversității, într-o libertate care nu ne taie rădăcinile, dar se inspiră din ele într-un mod creativ.”

Papa Francisc a mărturisit că s-a bucurat de întâlnirea cu tinerii și familiile din Iași, un oraș antic și un important centru cultural.