Secția de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța va funcționa din această vară. Aceasta este promisiunea făcută de către directorul Spitalului, dr. Cătălin Grasa.

Cătălin Grasa spune că se lucrează intens, astfel încât echipamentele de radioterapie să fie montate și date în funcțiune până la finele lunii iulie.

”Radioterapia face pași concreți către un nou echipament, ce va fi pus în funcțiune undeva la finalul lunii iulie. Ne încadrăm în termen. La ora actuală, este pregătit, cu un beton special, buncărul în care va fi montat acceleratorul liniar. Echipamentul de CT este deja în buncăr, tot într-o cameră special amenajată. Sperăm că echipamentul să fie montat și să fie funcțional la sfârșitul lunii iulie”, a declarat dr. Cătălin Grasa.

Secția de Radioterapie din Spitalul Județean va fi deservită de către un medic și două asistente, care s-au instruit la cursuri desfășurate la Spitalul Militar din Capitală și într-un centru privat.

Radioterapia este o modalitate terapeutică de bază pentru tratamentul cancerului. Aceasta implică țintirea țesutului tumoral cu fotoni de energii înalte, în scopul distrugerii acestuia.

În domeniul radioterapiei s-au înregistrat numeroase progrese și s-a produs o tranziție de la iradierea volumelor mari (care includeau și țesuturi normale) la o iradiere țintită pe volumul tumoral (care în prezent poate fi identificat foarte bine folosind metodele imagistice moderne – tomografie computerizată, tomografie cu emisie de pozitroni, imagistică prin rezonanță magnetică).