Șoferii Uber, Bolt și Clever se vor supune unor reguli mai dure, iar una dintre ele se referă la vechimea mașinii pe care o conduc: nu vor mai putea folosi mașini mai vechi de 10 ani. Aceasta este una dintre prevederile viitoarei ordonanțe de urgență la care se lucrează.

Șoferii vor fi nevoiți să treacă de testele psihologice la care vor fi supuși și vor trebui să dețină un nou tip de autorizație: de transport alternativ.

Reprezentanții companiilor de profil atrag atenția că regulile tot mai stricte vor însemna mașini mai puține și tarife mai mari.

Șoferii care fac transport alternativ de persoane a scăzut cu o pătrime în mai puțin de o săptămână din cauza valului de amenzi la care au fost supuși. De asemenea, ar putea scădea și numărul de mașini dacă noile reglementări intră în vigoare.

Doar șoferii care au în proprietate sau în leasing autoturisme mai noi de zece ani vor ieși pe teren, iar companiile vor fi obligate să își autorizeze aplicațiile și să plătească taxe anuale, în funcție de numărul de mașini.

Proiectul de ordonanță de urgență va fi în dezbatere publică de săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, reprezentanții Uber și Taxify cer Guvernului să amâne ordonanța de urgență. Într-o scrisoare comună, ei cer elaborarea unui cadru de reglementare pentru serviciile de transport alternativ.

Reprezentanții acestor aplicații spun că modificarea legii taximetriei poate duce dispariția serviciilor alternative de transport urban.