Operatorii de telefonie mobilă vor fi obligați să importe telefoane care să fie deja configurate pentru primirea mesajelor prin sistemul Ro-Alert. Această măsură se va aplica în termen de șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial a unei ordonanțe de urgență privind operarea acestui sistem.

Operatorii de telefonie mobilă vor avea si obligația de a transmite, ca și până acum, cu prioritate mesajele prin RO-ALERT și să anunțe autoritățile dacă mesajele au fost trimise sau nu.

Telefoanele care nu sunt configurate vor putea fi însă comercializate până la epuizarea stocurilor. Măsurile au fost acceptate de către operatorii de telefonie mobilă.

”După ce sunt preveniți producătorii, telefoanele ce se vor importa trebuie sa aibă activat sistemul RO-ALERT în momentul în care intra în România. S-a cerut un termen de șase luni și am fost de acord să îl acordăm pentru ca producătorii să se poată adapta. De asemenea, românii își pot configura telefoanele pe care le au în acest moment, iar unele au deja acest sistem activat datorită actualizărilor”, declară șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Potrivit proiectului, pentru nerespectarea prevederilor se vor aplica și sancțiuni contravenționale.