Festivalul de pește Camogli, mult așteptat în întreaga Ligurie, atrage annual un număr record de vizitatori din tot nordul Italiei, în special din Lombardia și Piemont, dar şi din afara tării, cum ar fi Germania, Franţa, Austria, Olanda, Belgia, Japonia sau Norvegia.

Festivalul de pește Camogli se desfășoară, ca de obicei, în cea de-a doua duminică a lunii mai. Conceput de către avocatul Filippo Degregori, prima ediție a avut loc în 1952, iar introducerea primei tigăi gigant a avut loc în 1954.

Totul a început în 1952, când aproximativ douăzeci de pescari au decis să doneze peștele prăjit rezidenților și vizitatorilor care treceau, în timpul sărbătorii lui San Fortunato, patronul lor. Inițiativa a reușit dincolo de toate așteptările, atât de mult încât organizatorii au trebuit să prăjească pește toată ziua.

În anul următor, evenimentul a fost repetat, iar Lorenzo Viacava, cunoscut sub numele de „O Napoli”, împreună cu Lorenzo Gelosi cunoscut sub numele de „Cen”, ambii pescari, au decis să construiască o tigaie gigantică care imediat a devenit cea mai mare atracție a celui care până acum devenise un adevărat festival.

Anul acesta, organizatorii vor prăji aproximativ o tona şi jumătate de peşte într-o tigaie gigantică din oțel inoxidabil care are diametrul de 3,8 metri, un mâner lung de 6 metri, o greutate de 2,8 tone și o capacitate de 2500 de litri de ulei.

Tava gigantică a fost utilizată încă de la ediția din 1954, unde mai întâi au fost folosite tigaii normale pentru prepararea peştelui dar să nu uităm că în trecut, au fost utilizațe tigăi și mai mari decât cea de acum, de exemplu în 1960 a fost introdusă o tigaie cu un diametru de 5 metri.

Tigaia gigantică este plasată pe schele care se ridică de pe fundul marii în Piazza Colombo, Piata portului de agreement din Camogli şi a devenit una dintre atracțiile tipice ale orașului și una dintre atracțiile principale pentru turiști.

În seara dinaintea festivalului, se organizează o sărbătoare religioasă în onoarea lui San Fortunato, Patronul Pescarilor, în care 8 voluntari poartă cu pieptul statuia lui S. Fortunato, cântărind aproximativ 200 de kg.

Procesiunea este urmată de focul de artificii, iar aproape de miezul nopţii se aprind focurile de pe plajă. Acestea sunt întreţinute cu mobilier vechi, bărci sparte, obloane vechi și tot ceea ce Camogliesi nu mai au nevoie.

Organizatorii se aşteaptă ca aproximativ 100.000 de persoane să fie prezente anul acesta la acest eveniment gastronomic.