Într-o bună tradiție a continuării proiectelor de anvergură Festivalul – Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Valeria Peter Predescu”, ediţia a X-a, va fi organizat la Bistriţa în perioada 15-16 mai 2019 de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Fundaţia „Valeria Peter Predescu”.

Concursul este deschis artiştilor amatori, solişti vocali interpreţi ai cântecului popular românesc cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani. Din fiecare judeţ pot participa maximum 2 concurenţi, judeţul gazdă rezervându-şi dreptul de a avea mai mulţi concurenţi.

Sunt așteptați să participe și solişti din cadrul comunităţilor româneşti de dincolo de graniţe țării, prezența lor însemnând promovarea folclorului românesc așa cum a fost păstrat în aceste comunități, prin transmitere din generație în generație.

Formularele de înscriere în concurs vor fi avizate de una dintre următoarele instituţii: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Centrul Cultural sau Şcoala de Arte (pentru concurenţii trimişi de către aceste instituţii).

Fişele de înscriere în concurs vor fi trimise pe adresa Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, str. General Grigore Bălan, nr. 11, Bistriţa – telefon / fax. 0263/212 023, 0263/232 571 sau la e-mail cjcbistrita@yahoo.com, până la data de 13 mai 2019.

Concurenţii vor interpreta, atât la preselecţie, cât şi în concurs, trei piese muzicale: o piesă fără acompaniament (doină sau baladă, de două, maximum trei strofe), o piesă cu acompaniament orchestral şi o piesă din repertoriul artistei Valeria Peter Predescu. Pentru a se evita repetarea aceleiaşi melodii în concurs, se recomandă ca fiecare concurent să aibă pregătite două cântece (doină, baladă sau piesă cu acompaniament) din repertoriul Valeriei Peter Predescu (aceasta pentru a oferi juriului posibilitatea de a alege piesele care vor fi interpretate în concurs).  Fiecare concurent va interpreta două cântece (unul fără acompaniament şi unul cu acompaniament orchestral) din repertoriul liric sau epic tradiţional al zonei etnofolclorice pe care o reprezintă. În alegerea repertoriului se va ţine seama de autenticitatea pieselor folclorice, de valoarea artistică şi de diversitatea lor ritmică şi melodică.

Cadrul competițional va contribui esențial la revitalizarea fondului muzical tradițional autentic prin selecția valorică a pieselor ce vor fi prezentate de tinerii concurenți și la aducerea în actualitate a repertoriului marii interprete Valeria Peter Predescu, un gest cultural spre neuitare.

Festivalul – Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Valeria Peter Predescu”  a fost selecționat și în acest an în Proiectul Radio România Regional ”10 Festivaluri Naționale de Folclor”.

A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în cadrul structurii centrale a Departamentului Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune