Sursa foto: Andra Radu

Creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Mare, ultima înainte de Paște. Au început să
se oficieze slujbe speciale numite Denii, în care sunt rememorate ultimele momente din viața lui Iisus Hristos înainte de răstignirea pe cruce.

Fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o semnificație aparte. Preotul Daniel Benga ne spune despre semnificația primei zile.

”În Sfânta și Marea Luni, Biserica pune înainte blestemarea smochinului neroditor și istoria lui Iosif cel Preafrumos.

Blestemarea smochinului are loc pe drumul de reîntoarcere către Ierusalim, când Iisus Hristos, pentru că nu a găsit ce să mănânce din acest copac, îl blesteamă pentru că nu a dat roade. Preoții care au interpretat această parabolă, au spus că smochinul neroditor este orice suflet care nu bea din Izvorul Vieții, orice suflet care nu aduce Rodul Duhovnicesc al Evangheliei. Deci, o primă provocare pentru Sfânta Luni este să nu ne asemănăm smochinului neroditor.

Cea de-a doua istorisire este despre Iosif cel Preafrumos, fiul lui Iacob din Vechiul Testament, care a fost vândut de către frații săi în Egipt, și soția faraonului, care a vrut să trăiască cu el, provocându-l la păcatul desfrânării. Însă Iosif a preferat curățâenia în locul păcatului. El este numit Iosif cel Preafrumos pentru că avea o frumusețe sufletească, curată.

Aceasta este o altă provocare pe care această săptămână ne-o pune în față din punct de vedere duhovnicesc. Să batem în cuie păcatele, patimile, răutatea din noi și să lăsăm să renască frumusețea.”