Ziua Olteniei, instituită prin decret prezidențial, este sărbătorită în fiecare an la 21 martie. Autorităţile locale şi centrale, precum şi de instituţiile publice de cultură din străinătate aniversează această zi prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-artistic şi ştiinţific. ”Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători”. Potrivit expunerii de motive din proiectul legislativ, „se cuvine să se marcheze ziua de 21 martie – Ziua Olteniei, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti şi coboară pe Podul Calicilor, ca fiind Ziua Olteniei”.

La 21 martie 2019 Primăria Municipiului Craiova, Filarmonica Oltenia din Craiova și Consiliul Județean Dolj au organizat un spectacol susținutt pe scena Teatrului Național ”Marin Sorescu” din Craiova de către ansambluri folclorice, purtători de folclor, actori ai teatrelor din Oltenia. Din partea gazdelor au rostit alocuțiuni Mihai Genoiu, primarul Municipiului Craiova, Ion Prioteasa, Președintele Consiliului Județean Dolj și IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei și Arhiepiscopul Craiovei.

Scenariul, regia și prezentarea spectacolului: Gabriela Rusu-Păsărin

În ediția de astăzi a emisiunii ”Galeria interpreților de muzică populară” vă oferim cel de-al doilea tablou al spectacolului, în care au evoluat artiștii, orchestra și dansatorii Ansamblului folcloric profesionist ”Doina Gorjului”, reprezentând județul Gorj. Familia de cobzari Gaciu, Constantin, tatăl, și Cosmin, fiul,  și călușarii din Cezieni, au reprezentat județul Olt.

A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în structura centrală a Departamentului Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune.