Accademia di Romania în Roma, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România (U.A.P.), organizează în perioada 02-28 mai 2019, Expoziția de Artă contemporană „Pe muchie de cuțit” realizată de către un grup de absolvenți promoția 1999 ai secției de pictură de la Academia de Artă din București, acum artiști afirmați, formați sub coordonarea profesorului Florin Mitroi.

La aniversarea a douăzeci de ani de la absolvire a Academiei de Artă din București sub coordonarea domnului profesor Florin Mitroi, grupul de studenți îi dedică această expoziție și aduce un omagiu celui care a fost unul dintre cei mai buni pedagogi din sistemul artistic românesc.

Opera lui Florin Mitroi (3 decembrie 1938- 8 aprilie 2002)este una dintre cele mai interesante din artele vizuale din România, insuficient cunoscută și prezentată publicului, atât din scena locală cât și internațională.

Un artist cu totul aparte a cărui carieră pedagogică a fost dezvoltată în paralel cu cea artistică, Florin Mitroi a fost un exemplu de profesor care prin structura academică a cursurilor și temelor de atelier a reușit să insufle studenților săi un model de gândire și de înțelegere al formelor și spațiului vizual dincolo de viziunea proprie a fiecăruia dintre ei.

Expoziția „Pe muchie de cuțit” va prezenta în Galeria ARR, prin bunăvoința familiei, una dintre lucrările lui Florin Mitroi alături de lucrări realizate de artiștii: Suzana Dan, Irina, Florescu, Virginia Georgescu, Dumitru Gorzo, Viorel Grigore, Adrian Lulciuc, Alexandru Papuc, Emilia Persu şi Alexandru Rădvan.

Titlul acestui proiect a fost inspirat de prezența obsesivă a motivului cuțitului în lucrările prof. Florin Mitroi, reinterpretat metaforic prin ceea ce înseamnă „atunci și acum” cele două decade din viața oricărui artist în contextul actual.