Sursa foto: Andra Radu

Istoria cafelei datează de mai mult de 1000 de ani, fiind consumată în Orientul Mijlociu de toată lumea. La inceput cafeaua a fost considerată aliment și nu băutură.

Cafeaua are efecte vizibile asupra organismului uman. La unele persoane efectele sunt mai pronunțate sau mai estompate, însă toți cei care savurează cafeaua zi de zi sunt influențați de această licoare magică.

Iată câteva dintre beneficiile cafelei:

1. Cafeaua reduce riscul de acnee rozacee

Oamenii de ştiinţă din China au constatat că un consum frecvent de cofeină reduce riscul de acnee rozacee, o boală cronică asociată cu roşeaţă, inflamaţia pielii şi dilatarea vaselor de sânge.

La femeile care beau zilnic patru sau mai multe ceşti de cafea, au fost raportate aproximativ patru cazuri de rozacee anual din 1.000 de participante. La femeile care consumă una sau mai puţine ceşti de cafea pe zi au fost diagnosticate cinci cazuri de acnee rozacee pe an la 1.000 de participante.

Aceasta reprezintă o reducere cu 23% a riscului de a dezvolta această boală pentru amatoarele de cafea.

2. Cafeaua poate crește speranța de viață

S-au făcut multe studii de-a lungul anilor pentru a demonstra care sunt beneficiile pe care consumul de cafea o are asupra omului. Unul dintre aceste studii a arătat că trei ceşti de cafea pe zi reduc riscul de deces „provocat din orice cauză”, datorită antioxidanților pe care le conţine cafeaua.

Cercetătorii au analizat dosarele medicale ale iubitorilor de cafea, de la mai mult de un milion de cetăţeni din 10 țări europene, şi au descoperit că bărbaţii care beau cel puțin trei cești de cafea pe zi au un risc de deces cu 18% mai mic, decât cei care nu au băut cafea. Pe de altă parte, la femei acest risc a fost redus cu 8%.

Un alt studiu a demonstrat că persoanele care beau o ceaşcă de cafea pe zi au avut un risc de deces cu 12% mai mic decât cele care nu au consumat cafea, iar dacă se consumă două-trei cafele pe zi, acest risc de deces se reduce cu 18%.

Cafeaua poate proteja organismul de anumite boli

Sursa foto: Diana Boboc

Cafeaua poate proteja organismul de cinci boli, susţin cercetătorii de la Universitatea Harvard, după ce au studiat datele a 130.000 de persoane. În primul rând, cafeaua ajută organismul să lupte împotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, maladia Parkinson etc.

Cafeaua poate fi şi un agent profilactic al cirozei hepatice, dacă nu este consumată cu rom sau alt alcool. Această băutută aromată şi plăcută poate preveni şi aritmia.

Cu toate acestea, în cazul în care o persoană suferă deja de această afecţiune, cel mai bine este să renunțe la consumul de cafea. Ea are un efect pozitiv şi asupra pancreasului, putând preveni diabetul.

Cafeaua te ajută să scapi de kilogramele în exces

Cafeaua poate fi o „armă” importantă în lupta împotriva obezității, deoarece cafeina ajută la arderea caloriilor, crescând eliberarea hormonului oxitocină. Acest hormon reglează apetitul şi metabolismul și facilitează lupta cu kilogramele în plus.

Potrivit unui studiu, cafeina inhibă apetitul şi stimulează activitatea. Dozele utilizate au fost totuşi foarte mari – 60 mg/kg (echivalent cu 24 până la 36 de cești de cafea de persoană).

Este cunoscut faptul că datorită cafeinei se poate pierde în greutate, însă mecanismul prin care acționează aceasta a fost necunoscut. Cafeina crește consumul zilnic de energie cu 5%.