Sursa foto: Andra Radu

Una dintre bolile cele mai răspândite și cu cele mai multe victime este cancerul. Unul dintre tratamentele împotriva aceste boli este radioterapia.

Ce este radioterapia?

Radioterapia este o modalitate terapeutică de bază pentru tratamentul cancerului. Aceasta implică țintirea țesutului tumoral cu fotoni de energii înalte, în scopul distrugerii acestuia.

În ultimul deceniu, în domeniul radioterapiei s-au înregistrat numeroase progrese și s-a produs o tranziție de la iradierea volumelor mari, la o iradiere țintită pe volumul tumoral.

Cum rezolvăm problema toxicității pe care o are radiotarapia?

La Măgurele s-a dezvoltat o tehnologie ce are ca scop rezolvarea toxicității în ceea ce privește radioterapia.

Doctorii din mai multe țări din Uniunea Europeană s-au arătat interesați de proiectul celui mai puternic laser din lume, în vizita pe care au făcut-o, ieri, la Măgurele.

”Am putea să rezolvăm una dintre cele mai mari probleme care limitează numărul de aplicații de radioterapie, și anume toxicitatea. Se pare că radiațiile de tipul celei care ar putea fi generatăde densitate mare, un număr mare de particule într-un timp mic, pare să aibă o toxicitate mai mică decât radioterapia clasică”, a declarat Paul Vasos, cercetător la Departamentul Experiențe cu Laser.

Cercetătorii de la Măgurele estimează că primele rezultate ale testelor preclinice, în acest domeniu, ar putea apărea în patru-cinci ani.