Academia Română a încheiat ieri, 16 aprilie 2019, un acord de parteneriat cu Asociația Municipiilor din România.

Documentul, semnat de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române și Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România, are la bază „Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani“, amplu studiu realizat de peste 300 de specialiști din mediul academic și universitar, sub coordonarea Academiei Române.

Cele 4 volume ale aceste strategii prezintă direcțiile de evoluție a României, pe termen mediu și lung, în cadrul a 11 proiecte fundamentale de dezvoltare pentru cele mai importante domenii: învățământ, sănătate, mediu și alimentație, economie, resurse materiale și umane, cultură, știința și tehnologia informației.

Pentru început, în baza acestui acord, partenerii implicaţi îşi propun derularea unor acțiuni comune în sistemul național de învățământ, la toate nivelurile, pentru asigurarea capitalului uman necesar dezvoltării locale, regionale și naționale. Un vector important de acțiune comună este informatizarea și digitizarea, în scopul dezvoltării programelor de e-administrație, generalizarea ghișeului unic, mutarea serviciilor publice în spațiul virtual, fluidizarea schimbului de date informatice între instituții.

Alte direcții de acțiune vor fi: reforma administrativă, eficiența energetică, economia și calitatea vieții. Instituțiile administrative locale vor beneficia de consiliere științifică din partea Academiei Române, pornind de la datele analizate și sintetizate în cadrul „Strategiei de dezvoltare a României în următorii 20 de ani“ elaborată de Academia Română, cu consilierea specialiștilor din institutele de cercetare ale ale Academiei Române.

Cu ocazia semnării acestui document, acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a declarat:

„Convingerea mea este că având un acord cu Asociația Municipiilor din România vom reuși să întărim această colaborare, să îmbinăm prestigiul științific cu forța economică și politică, pentru că altfel Academia nu se poate manifesta, și să demonstrăm că în România, între instituțiile statului, poate să existe și armonie. E un lucru esențial pe care lumea îl așteaptă de la noi și exemplul pe care îl vom da, cred, că va fi unul de bun augur. De aceea, în cadrul acestui acord de colaborare, care este unul general, sunt convins că, proiectele speciale vor veni de acum încolo. Având baza legală, cred că vom reuși în continuare să scoatem la lumină valori spirituale, în primul rând, valori de creație, valori de cercetare științifică, pe care aceste comunități, pe care dumneavoastră le conduceți, să le aibă în fața ochilor, să vadă, să înțeleagă că o națiune care are o elită puternică și științifică, literară, culturală, politică, pentru că ele nu merg decât împreună, o asemenea elită este cea capabilă să ducă mai departe această frumoasă creație care se cheamă România sau Țara Românească și pe care strămoșii au înţeles să o facă și noi am înțeles să o ducem mai departe, cu răspundere, cu pasiune, cu înțelegere, cu căldură omenească. Eu văd în acordul nostru foarte multă căldură omenească și armonie. Și dacă dăm un asemenea mesaj, cred că avem de câștigat cu toții, împreună, pentru că, repet, forțele acestei națiuni împreună pot duce mai departe un mesaj și pot crea o realitate palpabilă, care să ne reprezinte așa cum se cuvine.“