Ministerul Sănătății pregătește o ordonanță de urgență care să reglementeze coplata în sistemul privat.

”Un pacient, dacă se duce în privat, plătește. Până la urmă trebuie să scoatem și privatul din zona gri pentru că, în anumite situații, ne folosim de privat. Ei sunt cei care completează sistemul de stat acolo unde noi nu putem face față. Această ordonanță are un caracter de urgență pentru că, după ea, urmează încă alte două acte normative care trebuie adoptate astfel încât, de la 1 iulie, să intrăm cu noi norme”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Autoritățile susțin că pacientul va suporta doar diferența dintre tariful practicat de furnizorul privat și tariful decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.

”Noi de dorim să știm de ce sunt diferențe între costurile de la spitalele publice și instituțiile private, în special la analize, RMN-uri, imagistică ș.m.d. De ce la spitalele publice s-a găsit o soluție pentru a se acoperi costurile și nu se poate aplica și la spitalele private”, a spus Rozalina Lăpădatu de la Alianța Pacienților Cronici.

Ordonanța trebuia adoptată săptămâna trecută însă a fost retrasă de pe ordinea de zi a ședintei Guvernului pentru clarificări.