Sursa foto: Mircea Apostolescu/ BucurestiFM

Prin programul Rabla, aproximativ 35 de mii de persoane fizice și juridice vor putea achiziționa o mașină nouă. Prima de casare este de 6.500 lei, la care se poate adăuga un ecobonus.

Pentru achiziționarea unei mașini electrice se acordă un singur ecotichet. Astfel, aceeași persoană poate să acceseze mai multe ecotichete, dar numai pentru un număr egal de mașini electrice cumpărate.

Orice tip de autoturism, autoutilitară, autospecială ușoară sau cvadricicluri propulsate doar de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile sunt mașini 100% electrice. Acestea se pot alimenta de la o sursă externă de energie electrică, iar valoarea emisiilor poluante este zero.

Mașina hibrid își asigură propulsia mecanică prin preluarea energiei din două surse de energie stocată, montate pe vehicul: un combustibil consumabil, respectiv un dispozitiv de stocare a energiei electrice (baterie, condensator, volant/ generator etc.), care are o sursă de alimentare externă, Plug-in, și generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

”Continuăm și anul acesta reînnoirea parcului auto cu mașini nepoluante, 100% electrice, mașini hibrid plug-in sau hibrid. Pentru acesta program, Guvernul a adoptat suma de 93 de milioane de lei, buget care va putea fi accesat atât de persoanele juridice, cât și de cele fizice. Următorul moment-cheie va fi producţia, în România, a primului model 100% electric. Şi, de ce nu, dezvoltarea unei adevărate pieţe româneşti de producţie de componente pentru maşinile electrice. Cred cu adevărat că împreună putem realiza acest deziderat şi îmi doresc să o facem cât mai repede!”, a declarat ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu.

Gabriela Gavrilescu mai spune că a luat această decizie deoarece interesul este de a elimina mașinile vechi și de a nu bloca un sistem funcțional.

Mașinile casate, în vederea obținerii unui tichet pentru programul Rabla, nu trebuie să mai aibă inspecția tehnică periodică valabilă.

În acest an, românii pot accesa și programul Rabla destinat electrocasnicelor. Stimulentele financiare sunt în valoare de 40 de milioane pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi cu echipamente ce au un consum de energie mic.

De asemenea, de data aceasta a fost introdus și programul de instalare a echipamentelor fotovoltaice, program ce va beneficia de un buget de peste 600 de milioane de lei.