Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului de Interne au lansat o campanie care invită populația să utilizeze rațional serviciile medicale de urgență.

Secretarul de stat din ministerul de Interne, Raed Arafat, a explicat că primele servicii la care ar trebui să se apeleze în cazul afecțiunilor cronice sunt cele ale medicului de familie. Oamenii ar trebui să ceară ajutorul serviciilor de urgență doar atunci când viața lor este în pericol.

Raed Arafat mai spune că există persoane care exagerează simptomele pentru a veni mai repede salvarea sau pentru a trece cu targa direct în camera de examinare a Unității de Primiri Urgențe.

„Apelurile nu sunt numai pe medical, sunt şi apelurile care vin pe Pompieri, apelurile care vin pe Poliţie. 112 preia toate apelurile, însă pe partea medicală din aproximativ 2.700.000 de cazuri pe care le rezolvă ambulanţa, nu numai urgenţe, şi consultaţii şi transport, în jur de 1.200.000 ajung la UPU pe an. La SMURD cifra e mai mare care ajunge la UPU, pentru că acolo avem echipajele paramedicale care nu pot lua decizia de lăsa un bolnav acasă. (…) Ambulanţele pe an ajung în jur la două milioane de cazuri din cele 5 milioane, restul vin cu maşini particulare, pe picioarele lor, dar asta nu înseamnă că nu sunt urgenţe”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, informează Agerpres

Conform datelor Serviciului de Telecomunicații Speciale doar 5 milioane din apelurile primite de operatori au fost situații care necesitau prezența într-o Unitate de Primiri Urgențe.

Prin intermediul Campaniei, Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne invită populația să adopte comportamentul corect privind accesarea serviciilor de sănătate!

Campania a fost lansată în contextul în care, anul trecut, operatorii serviciului 112 au primit aproximativ 13 milioane de apeluri, dintre care mai puțin de jumătate au fost urgențe.

Aceasta face parte din etapa a doua a proiectului finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, „Îmbunătățirea calității serviciilor de urgență prespitalicesti și spitalicești prin implementarea unui program de formare”.

Au fost realizate 2 spoturi TV și 2 pentru radio care au la baza realitățile utilizării de către populație a serviciilor de urgență, atât la nivel de spital cât și la nivelul Serviciului de Ambulanță și SMURD.