Numele lui este Mihai Gane, dar în Spania este cunoscut ca Miguel Gane. Tânărul poet a ajuns subiectul unui reportaj pentru Euronews, unde este descris ca o „senzație literară”.

A publicat două volume de poezii care au fost aplaudate de public. În 2017, a fost nominalizat la Premiul Național de Poezie din Spania şi a fost la un pas de a primi premiul pentru cea mai buna carte de poezie din 2017. Până acum, cele două volume de poezii, în limba spaniolă, au avut vânzări amețitoare: 60.000 de exemplare.

Prima sa carte a fost tipărită până acum în 17 ediţii, iar volumele sale s-au aflat, săptămani la rând, în topul vânzărilor. Este născut în România și recent a declarat pentru Euronews că nu și-a uitat niciodată locurile natale.

“Eu m-am născut într-o țara și am crescut în alta. Ce mi-a dat Spania, România nu ar fi putut să-mi dea niciodată. Niciodată!” spune el. “Dar îmi iubesc satul din România. Un mic sat din Carpați numit Lera. Iubesc locul acela. Foarte mult. Și pentru mine este cel mai special loc de pe pământ. Mă simt de acolo., a declarat el pentru Euronews.

În interviul acordat Ziarul Românesc din Spania, Mihai Gane povestește etapele afirmării sale ca poet, amintind și de un episod semnificativ: în 2018, când România a fost invitată la „Feria del Libro de Madrid”, ICR nu l-a luat în seamă, iar funcționarii culturali români au fost prea ocupați cu alaiul de autori aduși din ţară.

De altfel, spune Mihai Gane pentru Ziarul Românesc: „cercurile literare din România sunt atât de elitiste, încât un tânăr de 25 de ani li s-ar părea un ignorant.”

Cât despre literatura din România are o părere foarte clară: ”Poezia şi literatura o duc foarte greu. De vreme ce avem manele şi alte elemente culturale deosebite, suntem feriţi de literatură., citează publicaţia românească din Spania.

Întrebat cum a ajuns să locuiască în Spania şi care au fost motivele plecarii din România, Mihai spune:

Am ajuns aici acum 16 ani. Părinţi mei au venit, ca majoritatea românilor, în căutarea unui viitor mai bun pentru ei dar mai ales pentru copii lor. Ei sunt aici de aproape 20 de ani”.

Istoria sa ca poet este una simplă:

“Am început să scriu poezii la vârsta de 13 ani. Mă prezentam la concursurile literare de la şcoală. Totul a început datorită lui Rafael, un prieten al familiei care mă ajuta să învăţ limba. Era ca un profesor pentru mine. El scria mult şi câteodată folosea poeziile sale cu mine pentru a mă învăţa anuminte cuvinte sau expresii. La 18 ani am început să public pe net, într-un blog. După acea a venit Twitter și în Spania a exploadat interesul pentru poezie. Eram şi eu printre toţi tineri care scriam în acea vreme. Am avut noroc cu două, trei poezii care au fost foarte virale”, a declarat pentru ziarulromanesc.es, Mihai Gane.

După publicarea primei sale cărţi, a folosit cu insistenţă reţelele de socializare Instagram sau Facebook şi astfel a câştigat foarte mulţi cititori după noiembrie 2016. Atunci a publicat “Con tal de verte volar” cu cel mai mare grup editorial din lume, Penguin Random House. Carte asa a fost tipărită în 17 ediţii până acum.

În 2017, a publicat un nou ‘hit’, pe nume “Arde”. Poezia este încă o emblemă a mişcărilor feministe din toată lumea.

“Ahora que ya bailas” este al doilea volum de poezie şi a văzut lumina tiparului în martie 2018. A ajuns la 5 ediţii numai că tirajul a fost unul mult mai mare.

“Am muncit foarte mult şi am crezut că am ceva de spus. Trăiesc într-o societate ce consider dezvoltată, dar anumite lucruri încă au un cost mare. Am avut critici dure, dar am ştiut să trec peste ele. Am o echipă în spate care mă ajută când am nevoie şi lucrează cu mine pentru cariera mea literară, a declarat Miguel Gane pentru ziarulromanesc.es.

Cărţile sale sunt publicate în Spania, Columbia, şi Mexic. Au fost prezentate în Costa Rica, Ecuador, Uruguay, Bolivia, Guatemala, Paraguay, El Salvador, printre altele. A avut un turneu de prezentări în Guayaquil, Quito, (Ecuador), Bogotá, (Colombia), Guadalajara (Mexic), San José, (Costa Rica) şi încă două turnee prin Spania, având prezență la Feria del Libro din Madrid sau Sant Jordi, cele mai importante evenimente literare din Peninsulă.

Pe reţelele de socializare are mai bine de 400.000 de cititori şi datorită lor s-au vândut mai bine de 60.000 de exemplare. Este o cifră enormă pentru o carte, în general, şi una aproape imposibilă pentru una de poezie.

În 2017 a fost înscris cu prima sa carte pe listele pentru Premiul Naţional de Poezie din Spania. Erau doar 20 de persoane nominalizate, iar el era cel mai tânăr.