EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Legitima apărare a devenit lege în Italia, începând de joi. Este o nouă victorie obţinută de Salvini, pentru care a luptat încă din campania electorală, iar acum a primit aprobarea Parlamentului de la Roma.

O victorie care, cu siguranţă, va cântări când italienii vor fi chemaţi să voteze pentru Alegerile Europene 2019, pentru că şi-a respectat promisiunea şi pentru că siguranţa în propria casă, în propria companie, a persoanelor dragi sunt printre argumentele despre care oamenii comuni vorbesc în baruri şi în birouri.

Întrucât politica are un mare simţ al ironiei, cu câteva ore înainte, noul trezorier din PD, Luigi Zanda, a lansat primele două propuneri în Parlament: revenirea finanțării publice a partidelor la o cifră minimă faţă de trecut, 90 de milioane, şi creşterea salariului parlamentarilor cu aproximativ 5.000 de euro pe lună, pentru a fi în linie cu cei mai bine plătiţi europarlamentari (Strasbourg şi Bruxelles sunt o bună afacere ca salariu: 19.000 de euro pe lună).

Propunerile lui Zanda, însă, au stârnit furie chiar şi în rândul unor personaje cheie din formaţiunile de Stânga, precum Cacciari, care a comentat astfel: „O nebunie, nu am altceva de adăugat. O forţă politică, care ar trebui să facă opoziţie, începe să discute despre teme absurde? Subiecte ca acesta îi înfurie pe cetăţeni, teme clandestine în Parlamentul lui Luigi Di Maio şi al lui Matteo Salvini. Cum să ţi faci rău singur: un manual scris de Zanda”.