Arhiva: Radio Tg.Mures/Cristina Bulbescu

Trist dar adevarat. Transplantul de inimi care poate salva vieți este o procedură care, pentru copii, se efectuează în România doar la Târgu Mureș, dar și aici numarul intervențiilor este mic pentru că românii sunt reticienți la donarea de organe.

Medicul care coordonează echipa de cardiologi de la Institutul Inimii din Tg. Mureș, Horațiu Suciu, duce o luptă zilnică pentru promovarea chirurgiei cardiovasculare de performanță. Nu doar că a realizat zeci de transplanturi de cord, dar în ultimii 15 ani în secția pe care o conduce au fost operați peste 3.500 de copii cu afecțiuni ale inimii.

Numărul donatorilor de inimi este atât de mic, încât fiecare operație de transplant este un mare eveniment. Pentru doctorul de inimi cum i se spune lui Horațiu Suciu, salvarea de vieți prin cea mai înaltă tehnologie este visul suprem. “Mă simt onorat și binecuvântat. Se pare că Tg. Mureș este cel care a dus lucrurile cel mai departe în domeniul transplantului cardiac. Diferența o fac oamenii, o echipă multidisciplinară motivată și bine pregătită, care să-și dorescă să facă performanță.”

Specialiștii pe care îi coordonează operează anual peste 300 de copii cu probleme ale inimii, mai mult decât orice alt centru din România. „Răspunderea este foarte mare, pentru că sunt intervenții extrem de delicate, cu un impact social și emoțional foarte mare pentru că, din păcate, medicii nu sunt un al doilea Dumnezeu, iar dacă rezultatul nu este cel pe care ni-l dorim impactul este devastator. Aceasta poate fi explicația pentru care medicii tineri prefer să evite zona de chirurgie pediatrică.”

Horațiu Suciu este și cel mai mare promoter al donării de organe și spune speră ca până la urmă românii să fie deschiși spre acestă procedură. “Transplantul în România, atât partea de, să-i spunem, organizare, cât și cea propriu-zisă medicală a trecut prin niște momente destul de grele, în care o parte a societății și-a pierdut încrederea în utilitatea donării și modului în care se utilizează organele.”

Doctorul de inimi Horațiu Suciu s-a născut și a învățat la Tg. Mureș, dar s-a specializat și în afară țării. A revenit pentru a face performanță. Și nu se va opri aici. Cel mai mult își dorește să lase clinica la un nivel mult mai înalt și să creeze un colectiv care să o ducă și mai sus.

Declarații consemnate de Angela German, Radio Tg. Mureș
Foto arhiva: Radio Tg.Mures/Cristina Bulbescu