Emil Todorov, SOR

Cormoranul moțat apare rar în România spre deosebire de celelalte două specii, cormoranul mare și cormoranul mic.

Cea mai apropiată colonie de cormorani moțați se află în nordul Bulgariei, la Capul Kaliakra, pe stâncile de lângă mare.

Ovidiu Bufnilă, responsabil comunicare de la Societatea Ornitologică Română, a precizat pentru Radio România Constanța,

“Este pentru prima dată când cormoranul moțat cuibărește în România. Este o pasăre ihtiofagă, care se hrănește cu peștele pe care îl prinde din Marea Neagră. Cormoranii își cresc puii la noi până la toamnă, aceștia, după ce cresc, încearcă să își găsească un loc pentru cubărit, un areal cu mai multă hrană. Migrația înseamnă lipsa resurselor de hrană și de aceea au venit din Bulgaria la Constanța. Cormoranii se strâng în general în jurul zonelor cu multă apă – Delta Dunării și râurile mari care nu îngheață atunci când iarna este mai blândă – în schimb cei de pe mare vânează pește tot timpul anului, chiar și în timpul iernii. În momentul în care Delta sau râurile îngheață, și nu mai au acces la pește, cormoranii pleacă să caute râurile neînghețate.

Cele trei tipuri sunt cormoranul mic, cormoranul mare și cormoranul moțat. Îii întâlnim în România, Danemarca, Suedia, Grecia, ajung până în Israel. Important este ca cel mare și cel mic să găsescă resurse de pește, iar cel moțat pește marin.

Spre deosebire de celelalte două specii, cormoranul moțat a trecut de la stâncă la metal. În Bulgaria el cubărește la Capul Kaliakra, pe faleze foarte înalte și stâncoase, acolo unde sunt terase și nu poate fi deranjat.În momentul în care a ajuns în România și a început cuibăritul s-a adaptat la structuri artificiale – cuibărește pe o terasă artificială platformă marină de extras gaze sau petrol.

Cantitatea de pește pe care o manâncă cormoranul mare și cel moțat este de 500 gr de pește pe zi, iar cel mic 300 de grame. Toată populația de cormoran moțaț în Europa poate fi găsită în Marea Mediterană și Marea Neagră și nu ajunge la mai mult de 173.000 de exemplare. Conform estimărilor făcute în anul 2014, în România sunt 40 de mii de cormorani mari, 20 de mii de cormorani mici, la care adăugăm acum și 10 exemplare de cormorant moțat.”

Confirmarea cuibăritului a fost realizată pe data de 17 martie 2019 de Emil Todorov, biolog bulgar care lucrează pentru Societatea Ornitologică Română.

Grupul de păsări care a confirmat cuibăritul a fost observat pentru prima oară în luna ianuarie, în cadrul programului international de monitorizare a păsărilor de apă, MidWinter Counts. Erau 13 indivizi, adulți și imaturi, în portul Constanța. Stăteau grupați pe balize. La revenirea biologului Emil Todorov, în luna februarie, pe data de 26 a văzut că acum erau zece indivizi, pe aceleași balize și diguri. În data de 17 martie la o nouă verificare, cormoranii moțați deja cloceau în trei cuiburi.