El este Andrei Vladimir si are 19 ani. De loc din Bârlad, pasionat de arta populară autentică, realizează ii, ţoale, prosoape şi şosete de lână după modele învăţate de la bunica maternă, mamaia Natolica, cum îi spunea el.  Un concurent redutabil pentru meşterii populari, adolescentul îşi câştigă singur banii de buzunar de la vârsta de 12 ani

Produsele ieşite din mâna lui sunt vândute la târguri sau pe internet. Băiatul câştigă astfel câteva mii de lei pe lună dintr-o pasiune pe care a deprins-o din copilărie.

Tânărul bârlădean şi-a descoperit pasiunea pentru fuior, andrele şi pentru războiul de ţesut încă de la vârsta de 4 ani. Este pasionat de arta populară tradiţională pe care a învăţat-o de la mamaia Natolica. Din păcate, femeia s-a prăpădit în urmă cu un an şi jumătate, însă i-a lăsat moştenire lui Andrei meşteşugul. Timpul liber şi-l alocă lucrului de mână şi confecţionează prosoape, ii, catrinţe, brâie, ţoale şi cuverturi, întocmai cum făceau ţărăncile de altădată.

Andrei Vladimir s-a aşezat pentru prima oară la războiul de ţesut când avea doar 12 ani. Între timp a devenit expert şi şi-a transformat pasiunea într-o mică afacere. Face ii, cuverturi şi covoare pe care le vinde la târgurile populare sau pe internet. Într-o săptămână poate câştiga peste o mie de lei. Însă pentru asta munceşte zeci de ore.

„Prima oara făceam pentru mine, dar, la un moment dat, aveam prea multe şi nu mai încăpeau şi nu mai aveam unde le pune. Şi trebuia să le vând. Mai dau şi pe internet. Şi în străinătate am dat. Cam în toată Europa”, a povestit Andrei Vladimir pentru greatnews.ro

Vrea să urmeze o facultate de design

Munca depusă pentru confecţionarea articolelor artizanale nu l-a împiedicat pe Andrei să fie şi un elev bun la învăţătură.

„Nu am avut niciodată medii sub 8 deşi recunosc faptul că nu m-am omorât cu învăţatul. Nu am chiulit niciodată de la ore şi am fost foarte atent în clasă“, mărturiseşte adolescentul.

Andrei vrea să urmeze facultatea de design din cadrul Universităţii de Arte Bucureşti. Adolescentul lucrează din pasiune, dar, în acelaşi timp, reuşeşte să-şi câştige banii de buzunar. După ce a început să meargă în piaţă să vândă şosete şi fesuri împletite de el, Andrei a început să primească comenzi şi este foarte mândru să le vândă gospodinelor plăpumi cusute de el, prosoape artizanale sau covoare ţesute.

Un covor costă 900 de lei. Împletitul îi ia trei ore, iar lâna o toarce într-o oră.

Foloseşte în special materiale naturale: in, lână, cânepă, bumbac. Dar face şi ţoale din cordele, ori preşuri din melană.

„Ca să nu cumpăr lâna de la ciobani, merg şi tund oile la Văleni, un sat aflat la 12 kilometri de Vaslui. Am acolo nişte mătuşi. Mergem cu căruţa la pârâu să spălăm lâna, câte 300-400 de kilograme o dată. Apoi o discornuţăm (n.r. – o curăţă de scai), o scărmănăm, o ducem la darac şi apoi e pregătită pentru tors“, explică Andrei.

Tânărul e tot timpul activ şi foloseşte fiecare minut pentru a-şi îmbogăţi colecţia.

„Decât să umblu creanga, mai bine cos sau împletesc ciorapi. Fac lucrurile astea din plăcere, nu neapărat pentru câştig“, adaugă el.

În casa părintească, are propriul atelier: două războaie de ţesut, dintre care unul vechi de aproape 200 de ani, celălalt renovat aproape în întregime, o maşină de tors, o vârtelniţă, un fus şi o furcă, toate moştenite ori culese de pe la bătrâni.