Rezervaţia Naturală Cheile Nărujei, în Munţii Vrancei este una dintre cele mai pitoreşti atracţii turistice. Zona de o frumuseţe rară, este foarte puţin cunoscută, iar Munţii Vrancei rămân, pe nedrept, neexploraţi.

Aici se găsesc mai multe rezervaţii naturale printre care Lacul Negru, Cheile Narujei, Cascada Mişina şi Pădurea Verdele. Regiunea Vrancei este un tărâm ce merită să îi aflaţi cele mai ascunse locuri, adăpostite de Subcarpaţii de Curbură şi Munţii Vrancei.

Lacul Negru – ”lacul cu plămâna”

Unul dintre cele mai frumoase lacuri din Vrancea rămâne înca un mister pentru turişti sau oameni de ştiinţă. Apa acoperită cu turbărie, plaur, trunchi de copaci rupţi ocupă o suprafaţă de aproximativ 1 hectar, iar adâncimea maxima a Lacului Negru este de 7,5 metri.

Prezenţa Droserei Rotundifolia – o plantă carnivoră rar întânlită în lume; a plantei numite Menyanhtes trifoliata – plămâna, tritonului de munte, salamandrei, carnivorelor mari, fac ca acest loc să fie declarat rezervaţie naturală. Tot aici întâlniţi şi continuarea Cheilor Narujei, care oferă aceeaşi imagine spectaculoasă.

Cheile Narujei

În înalturile Zboinei Frumoasa (vf. Al Muntilor Vrancei) turiştii au ocazia să vadă un colţ de rai, Cheile Narujei şi căldările sale în care apele învolburate se revarsă.

Drumul ca să ajungi aici începe în Focsani, ca apoi să urmeze Depresiunea Vrancei, prin munţi, trecând prin localităţile Naruja, Nistoresti şi Vetreşti-Herăstrău. Un drum forestier, accesibil şi Brădet sau Podu Schipului vă aduc aproape de chei. Călătoria este presărată cu locuri incredibile, Valea Neagră, Vârful Zimnicea sau malurile Narujei. Aici valea se îngustează, iar Botul Misunei este locul pădurarilor. O banda alba vă duce către culmea Misunei spre Zboina cea Frumoasa.

Zona este de o frumuseţe rară, straturile de gresie sunt mai vizibile, iar apa îşi face loc printre stânci cu repeziciune. Râul Naruja desenează spectaculos în stânci cascade voluptoase – Caldarile Narujei, care îşi revarsă apele turcoaz peste patul de rocă. Rămâneţi 5 minute în deplină linişte, inspiraţi verdele crud al padurii şi inhalaţi porţia de oxigen necesară pentru continuarea drumului spe Cascada Boului, Culmea Zboinei, Caldarile Zăbalei şi Vârful Lacauţi în Carpaţii de Curbura.

Cascada Mişina

În comuna Valea Sării, călătorii au ocazia să decsopere un alt loc de popas, Cascada Mişina. După cum bine ştiţi, Vrancea, este adesea ”mişcată” de procesele tectonice, iar cascadele din regiune sunt un efect al acestora. Neapărat de vazut această cădere de apă de la 12 metri înălţime într-un cadru natural fascinant.

Priviţi cu atenţie împrejurimile, Culmea Mişinei e strasnic strajer, Culmea Făgetu Rotund, Culmea Lacului Roşu înconjoară cascada şi conferă reliefului un caracter fragmentat. Datorita prezentei celor 122 de specii de plante identificate, a populaţiilor de carnivore, a habitatelor forestiere, Cascada Mişina este sit Natura 2000.

Pădurea Verdele

În partea inferioară a Cheilor Narujei, turistul poate face o plimbare prin Pădurea Verdele. Brazii, fagii şi molizii de aici numără câteva exemplare cu vârste venerabile de 150 de ani. Terenul este unul destul de fragmentat, de la 700 de metri ajungeţi intr-o clipită la 1395 în îngustele Chei ale Narujei.

Aici există circa 200 de specii de plante, urşi, lupi, linx, ceea ce face ca Pădurea Verdele să fie numită ”Zona de protectie insulara cu rol de coridor ecologic (de tip stepping stone) şi se suprapune parţial peste Zona de securitate pentru carnivore mari Vrancea Sud”.